Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tenistky vedou nad Austrálií 2:0. Uspěly Kvitová a Šafářová

Sport

  13:00aktualizováno  18:02
OSTRAVA - České tenistky vedou 1. kola Světové skupiny Fed Cupu nad Austrálií 2:0. Své zápasy vyhrály Petra Kvitová a Lucie Šafářová.

Lucie Šafářová foto: ČTK

Rozhodující bod může v neděli od 12:00 v souboji jedniček přidat Kvitová proti Stosurové, v případě její porážky by poté nastoupily týmové dvojky Šafářová a Gajdošová. Do závěrečné čtyřhry jsou nominované Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti finalistkám debla z Australian Open Casey Dellacquaové a šestnáctileté Ashleigh Bartyové.

Petra Kvitová

Vítěz ostravského klání změří v semifinále síly s lepším týmem z dvojice Itálie - USA. Češky usilují o třetí triumf v soutěži po sobě. Pokud Austrálii porazí, vyhrají celkově už sedmý zápas za sebou.

Kvitová v úvodu sezony hledá formu a i na začátku dnešního prvního utkání působila nejistě a nervózně. Na rychlém dvorci ČEZ Arény střídala světlé momenty se zbytečnými chybami a o první set musela tvrdě bojovat.

"Vzhledem k tomu, jak probíhala dosavadní sezona, nikdo nemohl čekat jednoduchý zápas. Na to, jak jsem byla v prvním setu nervózní, to dopadlo docela dobře. V druhém už to bylo lepší a uvolněnější. Určitě mě tahle výhra uklidnila," řekla Kvitová v České televizi.

V úvodní hře ještě stačila stejně jako soupeřka o hru později odvrátit brejkbol, v pátém gamu už ale o servis přišla a musela dotahovat. Česká jednička však zabojovala, ztracené podání si v osmé hře vzala díky třem vítězným úderům zpět a od stavu 2:4 uhrála tři gamy po sobě.

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Další kritickou chvíli přežila dvaadvacetiletá Kvitová při skóre 5:5, kdy čelila dvěma brejkbolům. Hrozbu riskantní hrou znovu zažehnala a v tie-breaku už dominovala. Ve výměnách vsadila na křížné údery a o tři roky starší rodačce z Bratislavy Gajdošové povolila ve zkrácené hře pouze dva míče.

Vítězným tie-breakem zlomila osmá hráčka světa zápas na svou stranu. Uklidnila se, počet nevynucených chyb snížila na méně než polovinu a po dvou brejcích rychle získala nad 168. tenistkou světa vedení 4:1. Pak sice prohrála obě svá zbylá podání, o výhru se už ale připravit nenechala.

Šafářová, která v minulých dnech zápasila s poraněným kolenem, musela otáčet ještě nepříznivější skóre. O devět příček výše postavené Australance chyběl v úvodu jediný míč k vedení 4:0, brejkboly ale nevyužila a domácí dvojka snížila na 3:4. Vzápětí ale opět přišla o servis a Stosurová si v následujícím gamu vypracovala tři setboly.

FOTOGALERIE

Petra Kvitová

V klíčové chvíli ale světová devítka doslova zkolabovala a po sérii dvojchyb Šafářovou vrátila do hry. Další dva setboly promarnila rozhozená Stosurová v tie-breaku a ostravská hala vzápětí bouřila, když rodačka z Brna využila po 82 minutách hned svou první šanci k ukončení sady.

Šafářová si naplno zvykla na soupeřčin čopovaný bekhend, na startu druhého setu okamžitě smazala brejk a pak si držela servis až do stavu 5:5.

Stosurová se dostala do vedení, nabídnutou šanci ale znovu trestuhodně zahodila. Šafářová srovnala a v tie-breaku už kralovala. Nad soupeřkou vyhrála stejně jako v posledním vzájemném duelu dvakrát 7:6 a ve Fed Cupu si připsala čtvrté vítězství po sobě.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...