Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Český triatlon slaví: Frintová má stříbro z ME

Sport

  17:49
PONTEVEDRA - Triatlonistka Vendula Frintová získala na mistrovství Evropy stříbrnou medaili. Na šampionátu v Pontevedře ve Španělsku ji dnes porazila jen Francouzka Emmie Charayronová.

ilustrační foto foto: Reuters

Sedmadvacetiletá Frintová si tak připsala další významný úspěch. Loni jako první česká triatlonistka vyhrála závod Světového poháru, když triumfovala v australské Mooloolabě, z MS do 23 let má dvě stříbrné medaile a v duatlonu je mistryní světa i Evropy.

Česká závodnice přitom kvůli zranění kotníku na šest týdnů prakticky vypadla z běžeckého tréninku, a tak sama nevěděla, co má na ME od sebe čekat. "Šla jsem do toho s tím, že chci dobře zaplavat, na kole se udržet vepředu a v běhu se uvidí. Ale stříbro jsem rozhodně nečekala," řekla.

Frintová velmi dobře zvládla úvodní plaveckou část a v depu se objevila na 13. místě, na kole se potom pohybovala v popředí pětatřicetičlenné vedoucí skupiny. "Bylo to ideálně rozjeté, na plavání u mě záleží vždycky nejvíc," prohlásila.

V běhu se Charayronová vzdálila soupeřkám hned na začátku a nakonec zvítězila s náskokem bezmála půldruhé minuty. Frintová běžela ve trojici společně s domácí Ainhoou Muruaovou a Italkou Annamarií Mazzettiovou.

"Francouzka byla bezkonkurenční. Já chtěla vydržet co nejdéle, ale kvůli tomu běžeckému manku jsem si úplně nevěřila," uvedla česká reprezentantka.

Záhy ale bylo jasné, že právě tyto tři závodnice si to rozdají o dvě zbývající medaile. Rozhodovalo se až na dráze stadionu, kde nejdříve odpadla Španělka a sto metrů před cílem Frintová nezadržitelně přespurtovala i Mazzettiovou. "Byla jsem až překvapená, jakou rychlost jsem ze sebe dokázala vydolovat," poznamenala.

Na triatlonovém mistrovství Evropy se jí dosud nedařilo, nejlépe byla vloni v Irsku jedenáctá. "Byl to pro mne takový zakletý závod. Buď jsem onemocněla, nebo jsem měla třeba problémy s kolem," konstatovala závodnice, která nyní uvažuje o startu v běhu na pět kilometrů na atletickém mistrovství republiky za týden v Brně.

Po medaili v Pontevedře sahal také Martin Debnár, ale třetí místo mu v pátečním závodu juniorů těsně uniklo. Za vítězným Němcem Justusem Nieschlagem zaostal o sedm sekund, za bronzovým Matthiasem Steinwandterem z Itálie o dvě. "Možná jsem měl finišovat dřív," uvedl Debnár na webu triatlon.cz. Lukáš Kočař doběhl na 15. místě, v závodu juniorek byla nejlepší Češka Barbora Hlaváčová čtyřiadvacátá.

Dnes večer má šampionát v Pontevedře na programu závod mužů. Z českých reprezentantů se v 19:00 na start postaví Jan Čelůstka, Přemysl Švarc a Martin Krňávek. V neděli ME zakončí smíšené štafety.

Autor: