Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Češky vedou ve Fed Cupu 1:0

Sport

  15:04
BRNO - České tenistky vedou v prvním kole Světové skupiny I Fed Cupu nad Španělskem 1:0. První bod dnes pro domácí tým v Brně získala Petra Kvitová, která porazila dvakrát 6:4 čtvrtfinalistku Australian Open Carlu Suárezovou.

Kvitová přijímá gratulace. foto: ČTK

Osmnáctiletá Češka zahájila fedcupovou premiéru před domácím publikem vítězným returnem a v odvážné hře pokračovala i nadále. Hned v úvodním gamu jí to přineslo brejk, který však nepotvrdila a soupeřka srovnala krok.

Kvitová byla aktivnější a snažila se tvořit hru, Suárezová těžila především z jejích nevynucených chyb.

V sedmé hře se vítězce turnaje v Hobartu znovu podařil brejk, k němuž jí pomohla i výměna vyběhaná z hluboké defenzivy až k vítěznému prohozu. Ani tentokrát však brejk nepotvrdila, protože Španělka poprvé v zápase ukázala aktivní hru, která ji v Melbourne dovedla až mezi posledních osm.

Devátá hra byla při podání Španělky znovu vyrovnaná, ale Kvitová ji po několika shodách dokázala znovu získat ve svůj prospěch. Poprvé v zápase dokázala brejk potvrdit a první set získala v poměru 6:4.

V úvodu druhé sady prodloužila vítěznou sérii na čtyři gamy a odskočila do vedení 2:0. Při svém podání byla neomylná, a když po další ztrátě servisu chybující Španělky vedla už 5:2, zdál se být zápas prakticky rozhodnutý.

V následujícím gamu měla Kvitová za stavu 40:15 dva mečboly, jenže udělala dvě dvojchyby a musela bojovat dál. V tomto gamu po nevynucených chybách z forhendu v dobře rozehraných výměnách neproměnila ještě další dva mečboly a Španělka její nervozity využila ke snížení až na 4:5. Druhé podání na vítězství v zápase však česká tenistka zvládla a získala pro tým kapitána Petra Pály první bod.

O ten druhý bude bojovat domácí jednička Iveta Benešová proti španělské dvojce Nurii Llagosteraové.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.