Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češky vybojovaly finále Fed Cupu. Po 23 letech

Sport

  14:40aktualizováno  19:57
CHARLEOI - České tenistky si po 23 letech zahrají finále Fed Cupu. V dramatickém semifinále v belgickém Charleoi porazily Kvitová a spol. 3:2 na zápasy domácí tenistky, kterým chyběla pro zranění jednička Kim Clijstersová. České tenistky vybojovaly postup až v závěrečné čtyhře, kdy dvojice Benešová se Záhlavovou-Strýcovou dvakrát 6:4 domácí pár Wickmayerová-Flipkensová. V boji o šestý titul ve Fed Cupu se české tenistky utkají nejspíše v Moskvě s Ruskami.

Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová. foto: ČTK

Byl to souboj dvou elitních tenistek. Souboj, ve kterém nakonec ukázala pevnější nervy česká bojovnice. Jedenadvacetiletá Petra Kvitová přetlačila vrstevnici Yaninu Wickmayerovou přestože prohrála v Charleoi první set a ve druhém nabídla soupeřce několik brejkbolů...

SEMIFINÁLE FED CUPU

NEDĚLE

Wickmayerová,Flipkensová - Benešová, Záhlavová-Strýcová 4:6, 4:6

Yanina Wickmayerová - Petra Kvitová 7:5, 4:6,2:6
Esa: 2:6. Dvojchyby: 4:3. Vítězné míče: 26:39. Využité brejkboly: 2/9 - 4/5. Nevynucené chyby: 50:48. Celkem získané míče: 89:100. Čas: 2:14 hod.

Kirsten Flipkensová - Barbora Záhlavová-Strýcová 6:2, 6:3
Esa: 1:1. Dvojchyby: 0:1. Vítězné míče: 28:7. Využité brejkboly: 5/9 - 2/8. Nevynucené chyby: 37:27. Celkem získané míče: 61:44. Čas: 1:16 hod.

SOBOTA
Flipkensová - Kvitová 2:6, 6:7 (4:7)

Esa: 4:3. Dvojchyby: 1:1. Vítězné míče: 18:29. Využité brejkboly: 1/3 - 3/5. Nevynucené chyby: 33:32. Celkem získané míče: 63:75. Čas: 1:29 hod.

Wickmayerová - Záhlavová-Strýcová 6:4, 6:4
Esa: 5:2. Dvojchyby: 2:1. Vítězné míče: 31:11. Využité brejkboly: 3/7 - 1/4. Nevynucené chyby: 39:29. Celkem získané míče: 72:61. Čas: 1:37 hod.

Jenže osmnáctá hráčka světa opět dokázala, že ji jen tak něco nerozhodí a nezlomí. Poté co si za stavu 5:5 v prvním setu prohrála servis a belgické jedničce nabídla vítězství v úvodní sadě (a ta toho využila), byla Kvitová hodně dole. Jenže se dokázala zvednout. V polovině druhého setu sebrala rodačce z Lieru servis a kráčela za srovnáním stavu.

"Ve druhém setu jsem byla už v tranzu. Spadla ze mě včerejší nervozita a po prohraném prvním setu jsem hrála v pohodě," řekla po zápase česká tenistka. Její slova potvrdily také události na kurtu. Při podání na výhru v setu se sice Kvitové rozklepala kolena, nakonec ale agresivní hrou využila třetí setbol a mohla ve vítězném setu zatnout pěst. Také proto, že tím definitivně zlomila odpor své soupeřky.

Yanina Wickmayerová.

Wickmayerová se totiž ve třetí sadě složila a její úchvatná fedcupová bilance (9 výher ve dvouhře v řadě) se blížila k ráznému konci. "Jsem ráda, že jsem ji tu sérii ukončila," usmívala se Kvitová po třetím setu. Zatímco první dvě sady trvaly dohromady bez 12 minut dvě hodiny, poslední necelou půlhodinku. Kvitová ji ovládla hladce 6:2 a dostala české tenistky krok od postupu do finále Fed Cupu.

ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ NA SOUPEŘKU NESTAČILA

Kirsten Flipkensová.

Ten mohla udělat ve druhé nedělní dvouhře Barbora Záhlavová-Strýcová. A nabuzená vítězstvím své parťačky vstoupila do souboje s Kirsten Flipkensovou skvěle. Sebrala ji hned na úvod zápasu servis a po kurtu létala. Jenže nadšení vydrželo pětadvacetileté Češce jen dva gamy. Za stavu 2:1 si vzala Belgičanka servis zpět a poté na kurtu začala vládnout pevnou rukou.

První sadu ovládla při servisu soupeřky čistou hrou a Záhlavová-Strýcová jen zoufale kroutila hlavou. Na pestrou hru Flipkensové nedokázala s koučem Pálou najít účinnou protizbraň. Belgická dvojka dokráčela s přehledem i k zisku druhé sady v poměru 6:3 a o finálovém soupeři Rusek tak musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra.

ČEŠKY VYBOJOVALY SENZAČNÍ POSTUP DO FINÁLE

Do debla nastoupila i Barbora Záhlavová-Strýcová a se svou parťačkou Ivetou Benešovou na kurtu dala hodně rychle zapomenout na nepovedený duel proti Flipkensovou. V prvním setu dokázaly české tenistky rychle brejknout soupeřky a sadu dotáhly k vítězství 6:4.

"Bylo to skvělé. Jsem ráda, že jsme to ubojovaly," zářila po duelu Benešová. "A vydřené, ale nechaly jsme na kurtu všechno," dodala Benešová, která byla před dvěma lety u toho, když byly Češky jeden míček od postupu do finále, ale nakonec Američankám podlehly. "Vůbec jsme si to nepřipouštěly," usmívala se osmadvacetiletá rodačka z Mostu.

Zlomená Yanina Wickmayerová.

Český pár sice ztratil v úvodu druhé sady podání, ovšem vzápětí si brejk vzal zpět a za stavu 4:4 nasadil k rozhodujícímu trháku. Při servisu Benešové poté již zlomené Belgičanky. Češky si mohly definitivně padnout do náruče a políbit. Po třiadvaceti letech vybojovaly finálovou účast ve Fed Cupu pro český, respektive československý tenis.

"Jsem na holky hrdý, byl to výborný výkon a věřil jsem, že čtyřhru vyhrajeme," pochválil svěřenkyně nehrající kapitán Petr Pála. V boji o titul se se svým týmem utká v listopadu s Ruskami na jejich půdě. "Mají sice výše postavené hráčky, ale toho se nebojíme, uděláme pro titul všechno, tyhle holky na to mají," dodal bojovně než šel slavit s hráčkami velký triumf.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...