Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čech, Rosický... proti nim studující amatér, jenž ani nefasuje kopačky

Sport

  16:48
PRAHA - Trenér amerických fotbalistů Jürgen Klinsmann přivezl na středeční přípravné utkání s Českem hodně mladý výběr včetně jedné kuriozity. Útočník Jordan Morris je totiž stále studentem na univerzitě ve Stanfordu, fotbalem si proto nesmí vydělávat.

Jordan Morris foto: Reprofoto

Podle striktních pravidel univerzitní NCAA nemůže za reprezentování své země pobírat finanční odměnu. Dokonce nesmí od sponzora reprezentace ani dostat kopačky. V 19 letech se však může nesmazatelně zapsat do historie fotbalu v USA.

Pokud v Praze nastoupí, bude to poprvé od rozpuku MLS, kdy za seniorskou reprezentaci vyběhne na trávník amatérský hráč z univerzity. V roce 1999 sice byl povolán Chris Albright, ale nenastoupil. Naposledy si tak za reprezentaci zahrál univerzitní hráč na začátku 90. let a to Ante Razov, který byl později hvězdou MLS v dresech Los Angeles, Chicaga, Columbusu či Chivasu.

Klisman zkouší mladíky pro další kvalifikaci

Morris patří mezi velké talenty fotbalu v USA. Odchovanec akademie Seattle Sounders pravidelně nastupoval za juniorské výběry, získával ceny pro nejlepší hráče regionálních soutěží a v první sezoně na univerzitě zaznamenal šest branek a sedm asistencí.

"Jordana jsme sledovali v mládežnických reprezentacích již několik let. Je opravdovým příslibem do budoucna," řekl Klinsmann, který rovněž nechal Morrise trénovat s týmem během přípravného kempu národního mužstva před mistrovstvím světa, který se konal právě ve Stanfordu. "Nyní podle nás nastává dobrá příležitost, jak ho posunout do seniorského týmu," dodal legendární útočník.

Klinsmann může nasadit i osmnáctileté záložníky Emersona Hyndmana z Fulhamu či Rubia Rubina z Utrechtu. Patnácti Američanům, kteří přijeli do Prahy, ještě není 24 let. Klinsmann si tak chce vyzkoušet hráče, s nimiž by mohl počítat pro cyklus příštího mistrovství světa 2018.

Autoři: ,