Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

'Česnekové dívky' žalují na trenéry a svaz. Měla jim být upírána lidská práva

Sport

  12:12
SOUL/PRAHA - Před osmi měsíci způsobily prvotřídní senzaci. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu se výprava jihokorejských curlerek překvapivě dostala až do finále, kde podlehla Švédsku. I tak to ale byla první stříbrná medaile z curlingu pro některou z asijských zemí. Nyní si ale stěžují na nedodržování lidských práv.

Ve finále olympijských her Švédky porazily Koreu. foto: Reuters

Švédské curlerky vybojovaly zlato, ve finále zdolaly domácí Koreu

Tým složený z Kim Un-čung, Kim Son-jong, Kim Čche-hi, a sester Kim Jong-mi s Kim Jong-e nyní píše stížnost na Korejskou curlingovou federaci. „Lidská práva sportovců byla porušena. Dostaly jsme se do bodu, kdy už to není snesitelné,“ tvrdí.

Reprezentantky pocházejí z jedné jihokorejské provincie, známé zemědělstvím, kde se daří zejména pěstování česneku, odtud přezdívka česnekové dívky. Ta se dostala do médií, která během celé olympiády nadšeně oslavovala úspěchy podceňovaného týmu.

Jenže za stříbrem nestála jen píle. Během turnaje jim trenér odebral telefony, aby se sportovkyně mohly plně koncentrovat na výkony. Oficiálně to zdůvodňoval tím, že chce zmenšit tlak, vyvíjený na olympioničky.

Jihokorejské curlerky se díky svému senzačnímu tažení staly v dějišti letošních...
Švédské curlerky se povzbuzují po úspěšné sehrávce

To se podařilo, byť finální krok jihokorejské reprezentantky neučinily, ve finále prohrály se Švédskem.

Dámy se nyní ozývají jednak kvůli odebrání telefonů, dále pak i kvůli pokusu o znemožnění účasti pro skipku Kim Un-čung, která se v létě vdala. „Snažili se odstavit naší skipku a kapitánku, aby minimalizovali její vliv na tým. Také nechtěli, aby s námi trénovala,“ volají curlerky. Navíc jim prý svaz ani nedal odměny za dobrou reprezentaci.

Nyní sportovkyně vyzývají vedení sportovního úseku, aby od jejich týmu odvolal trenérku Kim Min-čong s jejím manželem. Oba ale obvinění popírají. „Ano, Kim Un-čung chtěla založit rodinu, takže jsem jako trenérka musela uvažovat o nové skipce, ale nikdy jsem nikoho nevyhazovala,“ brání se Min-čong. 

Neposlané odměny zdůvodňuje tím, že se předem s týmem dohodly, že je použijí na zajištění tréninku a turnajů v zahraničí.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!