Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Atletický svátek v Praze se blíží. Jen nechytit virózu, strachují se Češi

Sport

  12:08
PRAHA - Pavel Maslák zaklekl do bloku, políbil přívěšek v podobě draka a Zuzana Hejnová, v té době už zlatá čtvrtkařka halového mistrovství republiky, potleskem hecovala: „Pojeď!“ Výstřel, dva okruhy absolutního vypětí a po nich i Maslák slavil zlato.

Český běžec Pavel Maslák foto: Reuters

Loni oba seděli na marodce, sezonu, v níž ona měla na mítincích zářit coby mistryně světa a on se stejnou ozdobou z haly, jim zdevastovala zranění. O Daliboru Kupkovi, v jehož skupině oba jsou, pak někteří lidé tvrdili: Přetrénoval je.

„Ale Zuzka léčila vápenatou ostruhu na patě, kterou by měla tak i tak, a Máslo, protože jsme byli trošičku nenažraní, se poprvé v životě zranil,“ připomněl kouč.

V hale v pražské Stromovce stál na ochozu nad cílovou čárou, v ruce kameru, a když oba jeho svěřenci doběhli a vyhráli, ulevilo se mu. „Formu mají a budou ji mít, pokud nedostanou nějakou virózu. Ta by je mohla sežrat.“

Republikové mistrovství bylo jen mezihrou, teprve za dva týdny (5. - 8. března) čeká atlety absolutní vrchol zimy – halová Evropa v O2 areně. A jak Hejnová, tak hlavně Maslák, obhájce zlatého pokladu z Göteborgu, světu z Prahy vzkázali: Pozor na nás!

„Už bych měl být unavený,“ divil se přitom Maslák po třetí čtyřstovce ve čtyřech dnech. „Ale běžel jsem fantasticky. Forma stoupá.“

Dva okruhy prosvištěl 24letý blesk z Havířova v čase 45,27 sekundy, jen tři setiny za svým českým rekordem, se kterým loni v Sopotech vyhrál halové mistrovství světa a pak si liboval: „Super čas.“

Nejrychlejší je na celém světě, v evropských tabulkách má na druhého náskok přes sekundu a sebevědomě se zařadil do role největšího favorita HME. „Chci obhájit tu jedničku,“ vyhlásil. „Jen se bojím, jestli forma není předčasná.“

Máte představu, jaký čas bude k vítězství potřeba? dostal pak šampion dotaz. „Myslím si, že tohle by mi mělo stačit,“ mrkl.

Zatímco o Maslákově misi v O2 areně je jasno, Hejnové republikový výkon zamotal hlavu. Pro evropský šampionát splnila limit na čtyřstovce i dvojnásobné trati a plánovala se rozhodnout na poslední chvíli. Podle pocitů i podle konkurence. „Už jsem se víc klonila k osmistovce,“ naznačila.

Jenže nedělní výkon ji postavil před novou volbu. Znovu je to půl na půl. „Rozhodnutí nechám na trenérovi,“ pronesla Hejnová.

Coby mistryně světa na trati 400 metrů překážek má z kratšího závodu víc zkušeností, na delší distanci by naopak mohla v závěru využít rychlostních kvalit. „I když trénuju na čtvrtku, tak obecnou vytrvalost mám v sobě,“ tvrdila. „A docela by mě zajímalo, jak jsem schopná běžet v konkurenci.“

Trio Hejnová–Maslák–Kupka má nyní před sebou poslední úkol: uchránit formu až do dne D. Zatímco biatlonový svaz naordinoval svým sportovcům karanténu, trenér Kupka volá na pomoc štěstí. „Viróza nás může oslabit až o sekundu,“ varoval. „Ale pokud to oba přežijí, pak to bude zajímavé.“

Inventura hvězd před HME v Praze

Nejen Pavel Maslák a Zuzana Hejnová budou výraznými osobnostmi českého týmu na halovém mistrovství Evropy v Praze. Co ukázal o víkendu barometr formy u dalších českých hvězd?

Trio koulařů

Tomáš Staněk vévodil až do včerejška evropským tabulkám, Ladislav Prášil je medailistou z posledního halového ME, ale na mistrovství republiky je přehodil bývalý diskař Jan Marcell. Podstatné ovšem je, že všem letěla koule za 20,50 metrů, čímž zařídili nejkvalitnější letošní závod koulařů v Evropě. Z takového základu se mohou urodit na šampionátu i medailové vrhy.

Adam Helcelet (sedmiboj)

Letos má zatím na kontě nejlepší evropský víceboj sezony! Sobotní solidní dálka na 740 centimetrů ukázala formu, navrch byl pak druhý v rozběhu překážkářů za 7,88. Do finále už nenastoupil. Snad jen proto, aby pošetřil síly.

Eliška Klučinová (pětiboj)

Pátá žena evropských tabulek má parádní formu, což dokázala i nyní v hale Olympu. V sobotu si naordinovala trojboj a přebíhala od discipliny k disciplině. Ve výšce brala za 188 centimetrů bronz, v kouli byla čtvrtá, nad překážkami pátá. A za dva týdny v Praze bude pro Evropanky hrozbou.

Petr Svoboda (60 m př.)

Už zase! Tolikrát zraněný atlet opět není zdráv, tentokrát ho bolí záda a docent Kolář mu o víkendu start nedoporučil. „Ovšem s halovou Evropou počítáme,“ tvrdí rezolutně jeho kouč Luděk Svoboda. Dnes míří překážkář za vyhlášeným lékařem Müllerem-Wohlfahrtem do Mnichova.

Jiřina Ptáčníková (tyč)

Loni zažila někdejší mistryně Evropy black- out. „Zapomněla jsem skákat, bála jsem se,“ vzpomíná. Teď se zase rozpomíná na správnou techniku. Na republice z toho bylo 450 centimetrů. „Na Evropě ale bude na medaili potřeba 470,“ myslí si.

Jan Kudlička (tyč)

Zranění paty ho pustilo do závodu teprve nyní, poprvé v sezoně. Překonal 560 centimetrů, oznámil, že pata zatím drží, a odhodlaně dodal: „Potvrdil jsem si, že mohu skákat i ještě výš.“

Denisa Rosolová (400 m)

Před evropským šampionátem se chtěla odreagovat od úmorné čtvrtky a zároveň otestovat na dvoustovce rychlost. Z času 23,74 nadšená nebyla. „Zjistila jsem, že zas tak velkou rychlost nemám. Tak snad si top výsledek schovávám na Evropu,“ tvrdila halová mistryně Evropy z roku 2011.