130 let
Česko vs. Španělsko na ME v basketbale 2017.

Česko vs. Španělsko na ME v basketbale 2017. | foto: Facebook Český basketbal

Čeští basketbalisté dostali očekávaný nářez. Španělé je smetli o 37 bodů

Sport
  •   18:26
KLUŽ - Čeští basketbalisté podle očekávání utrpěli na mistrovství Evropy v Kluži debakl 56:93 s obhájcem titulu Španělskem. Na hvězdy z NBA neměli protizbraň a už po první čtvrtině prohrávali o 19 bodů. Hlavní kandidát na titul náskok s přehledem navyšoval. Mladý český výběr alespoň získal cenné zkušenosti, jak se hraje basketbal na nejvyšší úrovni.

Češi v oslabené sestavě neměli recept zejména na největší hvězdu soupeře Pau

Gasola, který se snadno prosazoval a za 20 minut na palubovce nasbíral 26 bodů, když minul jedinou střelu. Na druhém místě historických střeleckých tabulek evropských šampionátů si tak polepšil už na 1070 bodů a chybí mu jen 34 bodů k vyrovnání absolutního rekordu Tonyho Parkera.

Španělsko - ČR 93:56 (33:14, 56:23, 76:38)

(utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů v Kluži)

Nejvíce bodů: P. Gasol 26, Rubio 17, W. Hernangómez 9 - Kříž 11, Švrdlík a Šiřina po 9. Fauly: 10:23. Trestné hody: 28/24 - 4/2. Trojky: 5:6. Doskoky: 50:28.

Když se Tomáš Satoranský snažil vypomáhat při bránění Gasola, Španělé to chytře trestali díky Rickymu Rubiovi. Češi nestíhali v obraně a téměř každý útok, který soupeř nezužitkoval v koš, skončil českým faulem.

V útoku se chytil jen Martin Kříž, který dal hned v úvodu sedm bodů a jako jeden z mála působil sebevědomě. Naopak Satoranského se dařilo Španělům odstřihnout ze hry.

Už v první čtvrtině navíc musel odstoupit ze hry Patrik Auda, jeden z českých hráčů, který si prošel španělskou ligou. Kvůli podvrtnutému kotníku sledoval zbytek zápasu jen z lavičky.

Druhý poločas byl pro oba týmy spíše o tom ušetřit síly na další průběh turnaje, vyzkoušet si některé akce a dát prostor hráčům z lavičky. Šance se chopil Kamil Švrdlík, který se prosadil i z dálky a nasbíral devět bodů. Lepší byl jen Kříž s 11 body.

Další zápas odehraje český výběr v pondělí, kdy v přímém boji o postup ze skupiny vyzve Maďarsko.

Autor: ČTK