Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští basketbalisté vyzvou v boji o nejlepší umístění v historii Srbsko, Polsko zdolali o 10 bodů

14. ZÁŘÍ: ŠESTÍ NA SVĚTĚ. Tři miliardy diváků zamířily k televizním přenosům z mistrovství světa basketbalistů. A mnohé z nich určitě udivily výkony české reprezentace. Tomáše Satoranského (na snímku) si fandové v internetové anketě vybrali za nejúchvatnějšího hráče turnaje, Vojtěch Hruban a Jaromír Bohačík zastiňovali střelce NBA a Ondřej Balvín s Patrikem Audou přehrávali nejednu milionovou hvězdu. Jejich souhra nakonec stačila na šesté místo i titul nejlepšího kolektivu v českém Sportovci roku. Autor: Reuters foto: Reuters

Šanghaj - Čeští basketbalisté na mistrovství světa porazili 94:84 Polsko a v sobotu si zahrají o páté místo proti Srbsku. Výběr trenéra Ronena Ginzburga, který na šampionátu startuje v samostatné historii poprvé, má už nyní jistotu, že minimálně vyrovná nejlepší československý výsledek v historii.
  14:40aktualizováno  17:09

Největší zásluhu na dnešním vítězství měl Vojtěch Hruban, který byl nejlepším střelcem týmu a se ziskem 24 bodů a 12 doskoků zaznamenal double double. Podobně na tom byl i Tomáš Satoranský s bilancí 22 bodů a 12 asistencí. Dalších 21 bodů přidal Jaromír Bohačík.

online reportáž z utkání polsko - česko si prohlédněte zde

Češi se dostávali do hry pomaleji a v úvodu bylo vidět, že Poláci měli po neúspěšném čtvrtfinále o den delší volno. Trenér Ginzburg proto už od začátku posílal na hřiště i hráče, kteří se v dosavadním průběhu na palubovku příliš nedostali. Čeští reprezentanti v první čtvrtině nabrali devítibodovou ztrátu, ale o přestávce už vedli a po pauze si vypracovali až jedenáctibodový náskok. 

Tomáš Satoranský zakončuje během zápasu s Polskem.
Radost českých hráčů během zápasu s Polskem.

Poláci však postupně dokázali ztrátu smazat a jejich odpor zlomil až necelé tři minuty před koncem trojkou na 84:79 Hruban, který v zápase proměnil čtyři ze sedmi pokusů za tři body. Ještě lépe na tom byl s pěti úspěšnými pokusy z osmi Bohačík. Českému týmu k vítězství pomohla i převaha 41:27 na doskoku.

Češi navázali na dvě výhry nad Polskem ze srpnové přípravy a o páté místo si zahrají proti Srbsku. Stříbrní medailisté z minulého šampionátu si dnes poradili 94:89 s obhájci titulu i pětinásobnými mistry světa Američany a odsoudili je k nejhoršímu umístění v historii.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:

Skupina o 5. - 8. místo (Šanghaj):

ČR - Polsko 94:84 (23:23, 43:35, 64:63)

Sestava a body ČR: Hruban 24, Satoranský 22, Bohačík 21, Balvín 9, Kříž 0 - Peterka 9, Pumprla 5, Šiřina 3, Auda 1, Schilb, Vyoral a Palyza všichni 0.

Nejvíce bodů Polska: Waczyňski 22, Slaughter a Kulig po 12, Ponitka 11.

Fauly: 17:18. Trestné hody: 15/11 - 18/15. Trojky: 13:9. Doskoky: 41:27.

Další program (Peking):

Pátek 13. září - semifinále:

10:00 Španělsko - Austrálie,

14:00 Argentina - Francie.

Sobota 14. září:

O 7. místo: 10:00 USA - Polsko,

o 5. místo: 14:00 ČR - Srbsko.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!