Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Moravcova chyba stála biatlonisty lepší umístění. Ve štafetě byli osmí

Sport

  16:54aktualizováno  17:36
RUHPOLDING - Co napravovat měl český tým v mužských štafetách na Světovém poháru biatlonistů v Ruhpoldingu. Při minulém štafetovém představení v Hochfilzenu byli Češi až šestnáctí s takřka pětiminutovou ztrátou. Tentokrát proběhli cílem osmí, ale mohli pomýšlet ještě výš. Vítězství slaví Norové.

Ondřej Moravec během štafety v Ruhpoldingu. foto: Český biatlon, Petr Slavík

V Hochfilzenu to byl před Vánoci v podání českého týmu jeden z nejhorších závodů v historii, při kterém už na prvním úseku musel Michal Krčmář na dvě trestná kola a předával až na 24. místě.

Tentokrát to byl v Ruhpoldingu právě Krčmář, kdo podal naopak excelentní výkon na třetím úseku, kde pouze jednou dobíjel a vytáhl Čechy z 11. na 7. místo, v dosahu páté příčky.

Na první šestku potom měl zaútočit finišman Ondřej Moravec, jenže toho zaskočila větrná loterie při ležce, po které obkroužil jedno trestné kolo a klesl tím na 9. místo.

V cíli. Vyčerpaný Ondřej Moravec ve finiši štafety.
Napětí před závodem. Čeští trenéři na střelnici.

Rychlou bezchybnou stojkou se vrátil na sedmou pozici, ale ve finiši s Italem Windischem ji neudržel. A tak projelo kvarteto Šlesingr, Krupčík, Krčmář, Moravec cílem osmé, se ztrátou 2:46 minuty na vítěze.

Triumf s převahou 14 vteřin před Rusy a 35 vteřin před Rakušany oslavovalo norské kvarteto Ole Einar Björndalen, Johannes Böe, Tarjei Böe, Emil Hegle Svendsen.

Během závodu sice dvanáctkrát dobíjeli, zatímco Rusové jen šestkrát, přesto běžecké kvality Norů jistily vítězství.

Trenérova pochvala pro Krčmáře

Umístění z Hochfilzenu odsunulo Čechy až do druhé poloviny startovacího roštu 25 štafet, odkud se Michal Šlesingr postupně probíjel vpřed, přičemž se šikovně vyhnul i kolizi Itala De Lorenziho, který po startu zlomil hůlku. Při úvodní ležce však musel dvakrát opravovat a odjížděl sedmnáctý.

Čistou stojkou se vytáhl na konec první desítky, nicméně běžecky ztrácel a i proto předával dvanáctý s odstupem 32 vteřin za vedoucím Lotyšskem.

Tomu skvěle rozjel štafetu Rastorgujevs, ale lotyšský tým poté podle očekávání klesal stále níž.

Soukalová: Proč se mi teď tolik daří? Důvod je jasný. Stárnu!

„Michal Šlesingr podal dobrý výkon, bojoval, ale trochu se trápil s lyžema. Těžko udržoval soupeře ve sjezdu,“ hodnotil šéftrenér Ondřej Rybář.

Tomáš Krupčík zvládl ležku s jednou opravou, zato na stojce potřeboval tři a druhý úsek dokončil jedenáctý, ovšem ztráta Čechů po jeho pomalejším třetím kole narostla na 1:58 minuty. „Škoda toho posledního kola, asi mu už trochu docházely síly,“ glosoval Rybář.

Druhý úsek byl kritický pro domácí štafetu, při stojce Chiemgau Arena ztichla zděšením. Nepříliš zkušený Němec Kühn, jenž povýšil do Světového poháru z IBU Cupu a zaskočil za nemocného Schemppa, se totiž v čele závodu zjevně zahltil, když byl konfrontován s tempem Martina Fourcada a Johannese Böe.

Na stojce vyinkasoval tři trestná kola a německý tým se dočasně propadl dokonce až na 16. místo.

Fourcade naopak vytáhl Francouze z 9. místa na první, navíc s náskokem 20 vteřin na Nory. Tarjei Böe ale během třetího úseku snadno předstihl Desthieuxe a když pak musel Francouz i na trestné kolo, narostl náskok Norů na 1:09 minuty.

Na tomto úseku exceloval Michal Krčmář, čistou a zároveň i druhou nejrychlejší střelbou vleže zabílil v obtížných podmínkách všechny terče a posunul Čechy na 6. místo.

Když vstoje jen jednou opravoval, pokračoval sedmý, Moravcovi předával s odstupem 2:02 minuty na čelo a 15 vteřin na šestou příčku.

Moravec znovu střílel bezchybně. Ve vytrvalostním závodě byl čtvrtý

„Už se nebojíme, že by Michal třetí úsek nevydržel celý,“ říkal Rybář.

„Musím ho pochválit především za ležku, v individuálních závodech ji tu střílel dlouho, ale dneska předvedl položku, která do štafety patří. Udělal to nejlíp, jak mohl.“

Ondřej Moravec v úvodním kole závěrečného úseku ztrátu na 6. místo stáhl na 11 vteřin, ale pak zesílil vítr zprava a český finišman si při poryvu na střelnici prožil temnou chvíli, která vyústila v jedno trestné kolo.

„Měl ohromnou smůlu. Právě nastal poryv, Ondra na vítr reagoval, přecvakal, ale ta reakce byla moc velká. Až po čtyřech ranách zareagoval a cvakal zpátky,“ líčil Rybář.

Z boje o první šestku se tak stal boj o první osmičku, která české štafetě po vydařené stojce Moravce přece jen patřila.

Běžecky dosáhli tentokrát Češi šestého nejlepšího času, byť s velkým odstupem za elitní pětkou. O dvě příčky níž je odsunuly chyby na střelnici.

Ve Světovém poháru štafet si po Ruhpoldingu celkově polepšili ze 16. na 13. místo.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Björndalen, J. Bö, T. Bö, Svendsen) 1:17:05,0 (0 tr. kol+12 dobíjení), 2. Rusko (Volkov, Garaničev, Cvetkov, Šipulin) -14,6 (0+6), 3. Rakousko (Grossegger, Eberhard, Eder, Landertinger) -35,8 (1+7), 4. Francie -55,9 (1+9), 5. Německo -1:51,4 (3+9), 6. USA -2:31,1 (0+8), 7. Itálie -2:46,0 (1+10), 8. ČR (Šlesingr, Krupčík, Krčmář, Moravec) -2:46,3 (1+10).

Autor: