130 let
Čeští boxeři. (Zleva: Pála, Kraj, Konečný).

Čeští boxeři. (Zleva: Pála, Kraj, Konečný). | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Doporučujeme

Prokletí boxerů: Češi na světový titul stále čekají

Sport
  •   17:06
PRAHA - Fanoušci boxu jsou na nohou. A ti čeští zvlášť... Již ve čtvrtek stane do ringu Lukáš Konečný, aby na úkor Francouze Salima Larbiho vybojoval první profesionální titul pro svou vlast. V minulosti o to kromě "Chirurga" z Ústí marně usilovalo také duo jeho krajanů.

V polovině třicátých letech minulého století svou největší výzvu kariéry podstoupil Vilda Jakš. Skromný pětadvacátník s neskromnou bilancí šestadvaceti výher a žádné porážky hájil barvy Československa na horké francouzské půdě proti šampionovi Marcelu Thilovi.

Domácí borec byl tehdy jednoznačným favoritem, neboť v sobě choval zkušenosti ze 140 profesionálních zápasů. I přes velký odpor nezdolného rohovníka z Bratčic u Brna svou roli potvrdil a nakonec se radoval z vítězství.

ČTĚTE TAKÉ

Přestože byl Jakš v závěru měření sil několikrát na zemi, pokaždé v sobě našel sílu, aby vstal a bil se dál. Když pak ve 14. kole rozhodčí pro výraznou Thilovu převahu duel ukončil, až po střechu zaplněný dvanáctitisísový pařížský sál houževnatému Čechovi uznale tleskal.

"Jakš bojoval jako lev s obdivuhodným srdcem," hodnotil po památném utkání boxera deník Paris Soir. A ani vítěz zápolení středních vah nešetřil uznáním. "Jakš je skvělý šermíř pěstí a má před sebou krásnou budoucnost," nechal se slyšet Thil.

Mezi provazy už ale poté českého sportovce osud mnohokrát nepustil. Zahynul totiž během druhé světové války v létě 1943, kdy byl jeho letoun Liberator sestřelen nad Biskajským zálivem skupinou německých dálkových stíhačů.

Prohrál, i když neprohrál?

Trvalo to téměř 75 let, než se jiný Čech propracoval k další titulové výzvě. Roku 2008 dostal svou první šanci Lukáš Konečný, jenže proti Sergeji Dzinzirukovi mu nebylo přáno. Připraven byl sice velice dobře, v ringu nezklamal a podle svých slov i názoru mnoha odborníků zvítězil. Po dvanáctikolové bitvě ale sudí, byť značně kontrastním verdiktem, přiřkli vítězství neporaženému šampionovi z Ukrajiny, jehož stáj utkání na německé půdě pořádala.

zdroj: www.youtube.com

"Nejsem spokojený s výsledkem, ale s tím, co jsem předvedl, ano," soukal ze sebe zklamaný Konečný. "Myslím si, že jsem měl vyhrát," dodal po nešťastném duelu muž, jehož od pátého kola trápil drobný krvavý šrám na hlavě.

Manažer rodáka z ústí dokonce zvažoval, zda proti verdiktu sudích podat odvolání. Na to ale nakonec nedošlo, stejně jako na plánovanou odvetu v Praze...

Kraj doplatil na zranění soupeře

Jako poslední o pás mistra světa boxoval Rudolf Kraj v říjnu 2008. A i on se musel před svým sokem sklonit až na základě kontroverzního rozhodnutí soudců. Po chladnějším úvodu se "Rudi mlátička" postupně začal rozehříval a Ital Giacobbe Fragomeni naopak ztrácel.

V šestém kole natrhl mělnický rodák, jehož v milánské hale provázel pískot domácích fandů, svému soupeři obočí, a ten musel být ošetřován. V osmé rundě pak poslal sudí Fragomeniho za ringovým doktorem znovu a následně bitvu ukončil. Lepší hodnocení získal zkušenější Ital a zvítězil. Všichni tři rozhodčí ohodnotili jeho triumf bodovým poměrem 77:74.

Boxer Rudolf Kraj.

"Viděl jsem doboxovat zápasy, ve kterých měli boxeři otevřené celé obočí. Tady to bylo kousek a ani jsem si nevšiml, že by mu tekla krev," kroutil hlavou rozladěný Kraj.

"Ital začínal být unavený a myslím si, že díky tomu to taky stopli. Věděli, že vedl a nechtěli riskovat, co by se mohlo stát v dalších kolech," měl jasno český bijec po utkání, kterým završil svou kariéru, během níž si sáhl na olympijské stříbro... Na profesionální titul v křížové váze ale nedosáhl.

Autor: Vojtěch Lhota