Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čeští dráhoví cyklisté získali na SP v Kanadě bronz v týmovém sprintu

Sport

  12:00
milton - Dráhoví cyklisté Pavel Kelemen, David Sojka a Martin Čechman získali na Světovém poháru v kanadském Miltonu bronzové medaile v týmovém sprintu. V souboji o třetí místo porazili favorizované Francouze, které předstihli o 176 tisícin sekundy. Závod vyhrála trojice Nového Zélandu po finálovém vítězství nad britskými jezdci.

Čeští dráhoví cyklisté si vyjeli překvapivý bronz. foto: ČTK/AP

Čeští reprezentanti po pátém místě v kvalifikaci nastoupili v prvním kole proti Korejcům, které předčili a časem 44,235 se dostali do jízdy o třetí místo. 

V ní byli sprinteři Dukly Brno ještě rychlejší a poradili si s francouzskou trojicí Melvin Landerneau, Rayan Helal, Francois Pervis.

Historický úspěch v této disciplíně čeští dráhaři vybojovali přesto, že Kelemen střídal starty v týmovém sprintu s rozjížďkami v keirinu. 

V něm mu těsně uniklo šestičlenné finále, v malém finále skončil druhý za Ukrajincem Andrijem Vynokurovem a byl celkově osmý.

„Bez uzardění lze Pavla Kelemena označit ze Terminátora. Jeho výkony při náročném střídání obou disciplín byly obdivuhodné. Přitom do malého finále v keirinu postoupil z oprav,“ řekl ČTK šéftrenér dráhařů Dukly Brno Svatopluk Buchta.

Třetího místa v týmovém sprintu si velmi cenil. „S největší pravděpodobností bude týmový sprint hlavní nominační disciplínou pro olympijské hry 2020 v Tokiu. Kvalifikace by měla začít příští rok srpnovým mistrovstvím Evropy ve skotském Glasgow,“ uvedl Buchta. 

Už v pátek získala v Miltonu medaili Jarmila Machačová, která obsadila třetí místo v bodovacím závodu.

Autor: