Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čeští florbalisté jsou blízko semifinále

Sport

  20:12
OSTRAVA - Čeští florbalisté si díky výhře nad Lotyšskem 5:3 s největší pravděpodobností zahrají semifinále domácího mistrovství světa. Svého dnešního soka předstihli díky skóre na druhé pozici ve skupině a o účast v bojích o medaile o víkendu v Praze by je mohly připravit jen překvapivé výsledky středečního závěrečného dne základních části.

Aleš Záleský (vpravo) útočí na lotyšského brankáře Mártinše Krúmse. foto: ČTK

Lotyši zakončí své vystoupení ve skupině A utkáním se šestinásobnými mistry ze Švédska, kteří dosud na světových šampionátech ztratili jediný bod. Tým kouče Zdeňka Skružného nastoupí od 17:10 proti outsiderovi z Itálie.

Do branky českého týmu se postavil jako v úvodním utkání proti Rusku gólman Rytych. Po zranění obránce Bruse v neděli proti Švédsku se vrátila defenziva k původnímu složení, tedy se zkušeným Trnavským, a v útoku došlo oproti utkání se Švédskem také k jedné změně - místo Sladkého naskočil do třetí formace Novotný.

Domácí před slabší návštěvou než v neděli začali s vyčkávací taktikou, ale brzy se museli tlačit více do ofenzivy. Už ve 3. minutě totiž Laivinš vymetl levý horní roh Rytychovy branky a Češi museli dohánět ztrátu. Vyrovnat se pokoušeli Zálesný a Nesměrák, ale v polovině úvodní části měli domácí štěstí, že po individuální akci trefil Blinds zblízka jen horní tyčku.

Čeští reprezentanti měli nadále převahu, ale musel se vytáhnout i Rytych proti Raitumsovi. V 13. minutě už se 5568 diváků v ostravské ČEZ Areně dočkalo vyrovnání, když zamířil přesně k levé tyči Folta. Hned za 76 sekund Češi opět jásali. Z Fridrichova důrazu těžil Zálesný a sám před brankou chytře dloubl balónek za Krumsova záda. V 16. minutě ještě trefil Folta v přesilovce břevno.

Aktivní Folta si připsal další nebezpečný střelecký pokus na úvod druhého dějství. Vzápětí ve 23. minutě se prosadil na pravé straně Laivinš a svou druhou trefou opět zkomplikoval Čechům cestu za vítězstvím. Lotyšský gólman se potom stačil přesunout za Kožušníkovou střelou z levé strany, ale v 27. minutě už mu Chrápek nedal šanci přesnou střelou tahem. Skružného výběr si musel dávat pozor na ojedinělé, ale nebezpečné brejky Lotyšů, kteří úspěšně zformovanou obranou odolávali českému tlaku.

Češi v závěrečné třetině stáhli hru na dvě pětky, na lavičku usedl Chrápek poté, co v druhé části inkasoval tvrdý střet, a také jeho parťák z obrany Trnavský. Nehráli ani Novotný a Fojta, Skalík naskakoval jen na přesilové hry. Ve druhé řadě začal hrát nově Sikora a do první se přesunul Ostřanský.

Hned po 21 sekundách hry obránce Jakůbek poprvé získal dvoubrankový náskok. Následovaly rychlé trefy na obou stranách. Za 49 sekund překvapil Rytycha zblízka bekhendem Levitis, za dalších 38 sekund ale dal uklidňující gól Ostřanský, který se rychle zabydlel v prvním útoku. Český tým si důležité vítězství pohlídal, přestože ve dvou přesilovkách nedokázal získat bezpečnější náskok.

VÝSLEDEK:
Česká republika - Lotyšsko 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Folta (Novotný), 14. Zálesný (Fridrich), 27. Chrápek (Trnavský), 41. Jakůbek (Kožušník), 42. Ostřanský (Cepek) - 3. Laivinš (Jekabsons), 23. Laivinš (Belasovs), 42. Levitis (Jekabsons). Rozhodčí: Hofgaard Jorstad a Ali Zouhar (oba Nor.). Vyloučení: 0:3. Bez využití. Diváci: 5568.

SESTAVY:
Česká republika: Rytych - Garčar, Jakůbek, Chrápek, Trnavský, Folta, Nesměrák, - Kožušník, Cepek, Skalík - Ostřanský, Fridrich, Zálesný - Novotný, Fojta, Richter - od 41. navíc Sikora. Trenéři: Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander.

Lotyšsko: Krums - Rajeckis, Preiss, Firmanis, Skudritis, Belasovs, Levitis - Freimanis, Blinds, Juškevičs - Jansons, Raitums, Lisovskis - Jekabsons, Laivinš, Akmentinš. Trenéři: Normunds Grunckis a Janis Karlinš.

Tabulka:
1. Švédsko 3 3 0 0 41:5 6
2. Česko 3 2 0 1 17:9 4
3. Lotyšsko 3 2 0 1 16:11 4
4. Itálie 3 0 1 2 10:34 1
5. Rusko 4 0 1 3 12:37 1

Autor: