Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čeští florbalisté znají čtvrtfinálového soupeře, střetnou se s Estonskem

Sport

  16:44
HELSINKI - Florbalisté Estonska stojí českým florbalistům v cestě za bojem o medaile na mistrovství světa v Helsinkách. Svěřenci trenéra Tomáše Trnavského jsou před čtvrtfinálovým soubojem s celkem, jehož nejlepším umístěním je osmá pozice z minulého šampionátu v Česku, jasným favoritem. Zápas začne v Hartwall Areně ve středu v 19:30 SEČ a přímým přenosem jej odvysílá program ČT4.

MS ve florbale (Milan Fridrich v akci). foto: ČTK

Snadnějšího soupeře si zajistili Češi díky pondělní remíze s Norskem 4:4, která jim stačila na prvenství v základní skupině D. V utkání ale ztratili vedení 4:1 a případná prohra je mohla poslat na favorizované Švédy, šestinásobné mistry světa. Trnavský doufá, že se jeho tým z duelu s Norskem poučí, chyby se svěřenci rozebere na videu. Hru Estonců bude studovat ze záznamu jejich zápasu s Německem.

Trnavský očekává od Estonců podobný styl hry jako od Norů. "Bude tam nahazování balónků před bránu a snaha je ze skrumáže dopravit do brány. Nevěřím tomu, že jejich obránci na tom budou tak dobře technicky jako Norové, ale budou nebezpečný soupeř. Je to jejich veliká šance, jak se mohou dostat do semifinále," řekl český trenér.

Estonci na turnaji prohráli v základní skupině se Švédskem vysoko 1:21, ale tento výsledek je prý zkreslující. "Proti Švédům nechali své hlavní hvězdy sedět, aby se neunavily. Estonci se celkově šetřili na zápas s Německem. Na souboj s námi vsadí všechno," podotkl Trnavský. Hlavními hvězdami Estonska jsou bratři Henrik a Kristian Talmeové z AIK Stockholm a Rein Kivi z týmu úřadujícího finského mistra SSV Helsinky. Kristian Talme hrál s Trnavským také krátce v Grünnenmattu.

S Estonskem mají Češi kladnou bilanci
Češi se s Estonskem utkali třikrát v historii, pokaždé vyhráli a celkové skóre ze vzájemných zápasů je 20:7. Naposledy vyhrál český tým v září 2008 v Tallinnu 8:5. "Mají šikovné hráče. Je to takový finský styl, ale ne tak vyšperkovaný jako u Finů. Mají určitě dobré střelce, budou se snažit o rychlé protiútoky, takže to nebude snadný soupeř. Musíme si dát pozor na zbytečná vyloučení, jaká byla proti Norům," prohlásil obránce Aleš Jakůbek, který stejně jako více než polovina současného kádru poslední souboj pamatuje.

I kapitán Milan Fridrich čeká od Estonců tuhou defenzivu a nebezpečné protiútoky. "Tady se Švédy vůbec nechtěli hrát, ale pamatuju si jejich zápas z posledního mistrovství světa, kdy se Švýcary do poslední třetiny vedli. Už několikrát ukázali, že můžou potrápit i silnou čtyřku," doplnil Fridrich.

Drobné zdravotní potíže má útočník Aleš Zálesný, jehož trápí naražená pravá pata. "Máme ještě den volna, snažíme se ho dát do kupy ultrazvukem, nějakými mastmi," dodal Trnavský, jehož celek by v případě úspěchu proti Estonsku měl s největší pravděpodobností narazit na obhájce titulu Finy.

Výsledky MS ve florbale

Skupina A:
Kanada - Dánsko 6:4 (4:1, 2:1, 0:2)

Skupina B:
Lotyšsko - Polsko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Švýcarsko - Singapur 37:0 (13:0, 13:0, 11:0)

Skupina C:
Austrálie - Estonsko 4:18 (0:9, 2:5, 2:4)
Německo - Švédsko 1:21 (0:6, 1:6, 0:9)

Autor: