130 let

Česko - Wales 2:1 | foto: AFP

Čeští fotbalisté porazili Wales 2:1

Sport
  •   11:08
TEPLICE - Český fotbalový tým získal v kvalifikaci na mistrovství Evropy první tři body. V hektickém závěru porazili svěřenci trenéra Karla Brücknera v sobotu v Teplicích Wales 2:1. Obě branky vstřelil reprentační nováček David Lafata.

Do týmu skvěle zapadli nováčci. Marek Kulič, hrající poprvé v základní sestavě, přinesl do českého útoku nový prvek a soupeřovým zadákům několikrát pořadně zamotal hlavy. Moc nechybělo, aby hned z první akce vstřelil gól a dal zápasu zcela jiný průběh. Střídající David Lafata pak prožil pohádkový debut. Přestože sám tvrdil, že
před takovou kulisou ještě nikdy nehrál, dokázal v rozhodujících okamžicích zachovat chladnou hlavu a potvrdil, že je maximálně efektivním střelcem.

Prosadil se také další hráč, na něhož zatím v Brücknerových plánech místo v základní sestavě většinou nezbývalo. Libor Sionko, který do druhého poločasu nahradil Jiřího Štajnera, skvěle rozhýbal pravou stranu středové řady a připravil pro Lafatu oba góly.

Kouč Brückner však po vítězství nezastíral, že česká hra měla i hodně nedostatků. "Vím, že tam byly. Ale s každým zápasem budeme silnější," řekl po vydřené výhře. Soupeř má podle jeho slov výborný tým. "Byl to náročný zápas. Wales nás trošičku zaskočil precizní obranou, nedostali jsme se do tlaku. I proto, že tam byly chyby ve finálních přihrávkách," uvedl kouč.

Vůbec nevyšlo zařazení Štajnera na pravý kraj zálohy a trenér musel uznat, že Sionko byl na tomto místě o dvě třídy lepší. Problém se rýsuje i ve středu obrany, nejspíš proto, že téměř nikdo z Brücknerových kandidátů na těchto postech v klubech nehraje. Také Koller v útoku má ještě daleko do formy obávaného kanonýra a ve středové řadě vznikaly mezery, které soupeř využíval k nebezpečným brejkům.

Autor: