130 let

Jeden z dvojice českých koučů Daniel Kubeš. | foto: Reuters

Čeští házenkáři startují boj za obhajobu šestého místa. Snad sudí nepodlehnou tlaku domácích diváků, přeje si kouč Kubeš

Sport
  •   14:15
VÍDEŇ - Čeští házenkáři v pátek vstoupí do mistrovství Evropy. Národní tým zahájí své účinkování v papírově nejvyrovnanější skupině B ve Vídni proti Rakousku, které je i vzhledem k domácímu prostředí mírným favoritem.

Nejlepšími házenkářkami světa jsou poprvé Nizozemky. Ve finále MS si poradily se Španělskem

Reprezentanti chtějí do Eura vstoupit výrazně lépe než předloni proti Španělsku, jemuž na úvod turnaje v Chorvatsku podlehli o 17 branek, i když pak dokráčeli až k nečekanému šestému místu.

Dalšími soupeři českého týmu ve skupině budou v neděli Severní Makedonie a v úterý Ukrajina. Šampionát poprvé v historii hraje 24 týmů a hostí ho tři země - vedle Rakouska ještě Švédsko a Norsko.

Z každé z šesti čtyřčlenných skupin postoupí do další fáze turnaje první dva celky.

„Skupina na minulém Euru byla, dá se říct, skupinou smrti. Pozdější mistři Evropy Španělé, Dánové skončili čtvrtí, my šestí, silní Maďaři,“ řekl novinářům český kapitán a nejlepší střelec minulého Eura Ondřej Zdráhala.

„Teď jsou šance všech týmů vyrovnané. Řekl bych, že to máme všechny týmy rozdělené na čtvrtiny, možná Rakušáci jsou na 30 procentech. Tím, že mají domácí prostředí, jsou favority naší skupiny,“ dodal.

„První zápas je vždy specifický. Záleží na tom, jak se s tím který tým popere. My máme nějakou zkušenost z minulého šampionátu. Věřím, že zápas dopadne úplně jinak než před dvěma lety,“ dodal jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Zatímco národní tým na minulém Euru šestým místem vyrovnal historické maximum, Rakušané skončili předposlední patnáctí. 

Jejich nejlepším výsledkem je doposud deváté místo z šampionátu před deseti lety, který rovněž hostili.

Česká radost po výhře nad favorizovanými házenkáři Dánska.

„Podpora fanoušků je velká výhoda. Samozřejmě tomu jako by podlehnou i rozhodčí jako v každém jiném sportu. Když je tam 10 tisíc diváků v hale a všichni podporují domácí tým, je přirozené, že lidi jsou schopni tomu tlaku podlehnout,“ uvedl druhý z českých trenérů Daniel Kubeš.

„Hlavně ale ta podpora diváků dává hráčům někdy i možná víc sebevědomí. Posunou se na hranici jejich normální výkonnosti, někdy až za ni. To se v házené stává hodně často, že týmy jsou na domácích mistrovstvích úspěšnější než kdy jindy,“ dodal Kubeš.

Český tým se s Rakušany na velké akci utkal na Euru před šesti lety a podlehl výrazně 20:30.

Soupeř spoléhá na zkušeného střelce Roberta Webera či třiadvacetiletého kapitána s tuniskými kořeny Nikolu Bilyka, který je spoluhráčem české defenzivní opory Pavla Horáka v německém Kielu.

„Je mladý, šikovný. Je to jejich nejnebezpečnější a nejuniverzálnější hráč. Rakušané dlouhodobě pracují s mládeží dobře a šli hodně nahoru,“ podotkl Horák.

Nejlepší český střelec Martin Hrstka se trefil hned desetkrát.
Česká házenkářská radost z výhry nad Dánskem.

Rakušany vede od března kouč Aleš Pajovič. „Pod jeho vedením udělali za poslední rok výrazný herní posun. Navíc hrají doma, takže budou ještě o to nebezpečnější. Rozhodne momentální forma,“ dodal Filip.

Zápas ve vídeňské hale začne v pátek v 18:15.

Autor: ČTK