Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejisté zlomili švédské prokletí

Sport

  20:44
PRAHA - Čeští hokejisté překonali švédský komplex. Černá série osmi porážek v řadě utnuli vítězstvím v Sazka Areně 5:4. Díky výhře se navíc Češi posunuli na druhé místo průběžného pořadí Euro Hockey Tour.

Švédský brankář Johan Backlund bezmocně přihlíží, jak puk z hokejky Pavla Brendla končí za jeho zády. foto: Michal Doležal, ČTK

Rozhodující náskok dnes získali svěřenci Aloise Hadamczika v pražské Sazka Aréně v závěrečné části, kdy se trefili Pavel Brendl, Jiří Šimánek a Václav Varaďa. Přestože
úřadující mistři světa a olympijští vítězové zdramatizovali závěr dvěma góly, domácí tři body uhájili.

Češi začali před vysokou návštěvou téměř dvanácti tisíc diváků aktivně a už po minutě a půl si vynutil Strakův útok v náporu faul. Úřadující vicemistři světa se ale v početní převaze neprosadili a v 5. minutě musel čelit nájezdů Seveřanů Čechmánek. Zkušený gólman, který se v dresu národního týmu představil po více než dvou letech, ale Ölvestadovu šanci kryl a z dorážky neuspěl ani Mattsson.

Potom byl vyloučen Varaďa, ale výběru Bengta-Akeho Gustafssona se početní výhoda nepodařila. Nejdříve se Veselý pokoušel zahrozit z brejku, potom fauloval Ölvestad a po dalším nedovoleném zákroku Hallberga dokonce hráli Češi přesilovku čtyř proti třem. Mohli ale inkasovat, protože ujel Davidsson, položil si Čechmánka, ale v zakončení mu zabránil vracející se Sýkora.

V druhé polovině úvodního dějství se už český tým jen bránil. Po vyloučeních Irgla a Čutty odolal v 111 vteřin trvajícím oslabení v třech proti pěti, Švédové se neprosadili ani při následných pobytech Čecha, Divíška a Hamra na trestné lavici. Až v 22. minutě přerušil sérii pěti českých trestů za sebou nedovoleným zákrokem Berglund, ale domácí také ještě neuspěli.

Při plném počtu hráčů na ledě si pak málem srazil Nordgrenovu přihrávku do vlastní branky Blaťák. Vzápětí ale Nordgren usedl na trestnou lavici a tentokrát už Hadamczikův tým otevřel skóre. V 25. minutě napřáhl od modré čáry dodatečně povolaný Čech a jeho tečovaná rána skončila za Backlundovými zády. Pardubický zadák si tak připsal premiérovou trefu v národním týmu. V polovině utkání zahrozil Wallin a Švédové se snažili více tlačit před gólmana Čechmánka, z čehož vyplynuly drobné potyčky.

Seveřané se dočkali v 35. minutě vyrovnání, když po vyhraném vhazování trefil přesně pravý horní růžek české branky Nordgren. Gustafssonův tým pak mohl jít dokonce do vedení, ale Mansson trefil při vyloučení českého kapitána Hlinky jen tyč. Nejproduktivnější hráč extraligy ukázal své umění krátce po návratu na led a v 38. minutě střelou z pravé strany opět získal vedení.

Hned za 32 vteřin však nechala česká obrana dorážet Ölvestada a bylo znovu vyrovnáno. V poslední minutě druhé části faulovali během okamžiku Warg a Berglund, což ruský sudí Zacharov potrestal a domácím se naskytla dvouminutová výhoda dvou hráčů v poli. Patnáct vteřin před sirénou sice ještě osamocený Straka
zamířil jen do tyče, hned po 41 sekundách po přestávce už ale Brendl trefil mezi kruhy Strakovu přihrávku tak přesně, že po odrazu od horní tyče spadl puk za brankovou čáru.

Nejlepší kanonýr švédské Elitserien si tak při druhém vystoupení v reprezentaci  zapsal první zásah. V odpovědi zabránil soupeři několikrát spolehlivý Čechmánek a necelých sedm minut před koncem pojistil vedení Šimánek, který zpoza branky chytře
překvapil švédského gólmana. V 57. minutě ještě krásným blafákem zvýšil Varaďa.

Švédové využili v poslední minutě přesilovku pěti proti třem a Ölvestad dal svému týmu naději, kterou ještě za 14 vteřin přiživil Sandström. Ve zbývajících 13 sekundách už se ale český tým ubránil.

Česká republika - Švédsko 5:4 (0:0, 2:2, 3:2)
Branky a nahrávky: 25. M. Čech (Huml), 38. J. Hlinka (P. Sýkora, Huml), 41. Brendl (J. Straka, P. Sýkora), 54. Šimánek (Divíšek), 57. Varaďa (Skuhravý) - 35. Nordgren (Davidsson, J. Jönsson), 38. Ölvestad (Hedström, Wallin), 60. Stralman (Berglund), 60. Sandström (Lindgren, Enström). Rozhodčí: Zacharov (Rus.) - Pouzar, Kalivoda (oba ČR). Vyloučení: 12:9. Využití: 2:2. Diváci: 11.704.
Česká republika: Čechmánek - Platil, Hamr, M. Čech, Blaťák, Čutta, Čáslava - P. Sýkora, J. Hlinka, Varaďa - Brendl, J. Straka, Veselý - Irgl, Huml, Hubáček - Šimánek, Divíšek, Matějovský (31. Frolík) - od 31. navíc Skuhravý. Trenéři: Alois Hadamczik a Pavel Marek.
Švédsko: Backlund - Magnus Johansson, Enström, Sandström, Lindgren, Stralman, Jonsson, Hallberg, Stralman, D. Tärnström - T. Eriksson, J. Eriksson, Mansson - Mattsson, Wallin, Ölvestad - Nordgren, Jönsson, Davidsson - Berglund, Warg, Hedström. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...