Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stal se zázrak, promrzlí čeští horolezci letí domů. Komplikovaný sestup z himálajské ‚Barušky‘ zvládli

Sport

  10:40
PRAHA - Čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh zvládli komplikovaný sestup z himálajské sedmitisícovky Baruntse, pod jejímž vrcholem byli kvůli nepříznivému počasí uvězněni téměř čtyři dny. Oba muže vyzvedl vrtulník, který je přepraví do Káthmándú.

Marek Holeček a Radoslav Groh. foto: Archiv Marka Holečka

Na facebooku to uvedla Holečkova přítelkyně, podle níž se horolezci dostali do bezpečí a jsou na cestě domů. „Jsou vyčerpaní, ale v pořádku,“ napsala.

Uvízlí čeští horolezci jdou dolů, po uragánu vysvitlo slunce. ‚Bílá tma‘ je po několik dní uvěznila na Baruntse

Holeček s Grohem zdolali Baruntse podle webu lezec.cz novou cestou severozápadní stěnou. Expedici v severovýchodním Nepálu zahájili před téměř třemi týdny. Po dosažení vrcholu 7129 metrů vysoké hory v úterý dvojici zastihlo špatné počasí a horolezci uvízli ve sněhové vánici, mlze a s tenčící se zásobou potravin.

Výstup Marka Holečka a Radoslava Groha na horu Huandoy North.
Mount Baruntse

Z nuceného bivaku v nadmořské výšce 7000 metrů se dostali až v sobotu, kdy se jim podařilo sestoupit o 1100 výškových metrů do míst, odkud je mohla vyzvednout helikoptéra. Jejich kamarádi a příznivci horolezectví sledovali téměř online jejich boj.

V cestě duu zkušených českých horolezců domů stála takzvaná „bílá tma“. „Peklo na vrcholu“ začalo pro oba v úterý, kdy zdolali vrchol „Barušky“, jak sami Baruntse nazývají.

Ještě předtím viděli zbytky stanu, který už částečně zarostl do sněhu a pohřbil zde některou z předchozích neúspěšných výprav. „Vybavil se mi ten smutný příběh mých dvou kamarádů Petra a Kuby, kteří sem před lety přijeli se stejnou myšlenkou jako my. Něco se ale pokazilo a od té doby je již nikdo neviděl,“ napsal do svého facebookového deníku Holeček a připomněl Petra Macholdu s Jakubem Vaňkem, kteří se na úbočí této hory ztratili před osmi lety.

Ještě ve čtvrtek přitom mluvili o případné záchraně jako o zázraku. Předpověď nevěstila nic dobrého, všechnu naději upínali k sobotě, kdy mělo vysvitnout slunce. Teď jsou na cestě domů. 

Autoři: ,
Témata: Horolezectví

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!