130 let

Tomáš Rosický na srazu reprezentace. | foto: René Volfík, ČTK

Čeští hráči začali přípravu na Wales

Sport
  •   19:01
JABLONEC - Čeští fotbaloví reprezentanti se sešli před sobotním zápasem evropské kvalifikace ve Walesu, který pro ně zároveň bude rozlučkou s letošní sezonou.
Devatenáct nominovaných hráčů se po poledni nejdříve hlásilo v pražském hotelu Crowne
Plaza na Strahově a vzápětí se vydali na hodinovou cestu do jabloneckých Břízek, kde budou mít do čtvrtečního odletu do Cardiffu své útočiště.

Kouč Karel Brückner přivítal všechny nominované a mohl být rád, že si žádný z hráčů nestěžoval na zranění. "Máme sice nějaké drobné zdravotní problémy z posledních utkání, ale není nebezpečí, že by někdo zápas nemohl absolvovat," řekl Brückner na odpolední tiskové konferenci na jabloneckém stadionu.

Poprvé mezi reprezentanty dnes zavítal i nejlepší kanonýr první ligy Luboš Pecka z Mladé Boleslavi. Po delší pauze se do národního týmu zase vrátili i Tomáš Zápotočný s Tomášem Sivokem, spoluhráči z italského Udine. V pořádku je i kapitán Tomáš Rosický, který před dvěma týdny absolvoval operaci zubů.

"Bylo to nepříjemné, ale na druhou stranu nemám žádné komplikace," uvedl Rosický.
Poprvé od loňského mistrovství světa v Německu se v národním týmu objevil také Karel Poborský, ale ne už v roli hráče. Český rekordman v počtu startů v národním týmu, který se v pondělí definitivně rozloučil v českobudějovickém dresu s aktivní kariérou, se dnes naplno ponořil do práce vedoucího reprezentačního týmu a dnes například uvedl tiskovou konferenci s
Markem Jankulovským, čerstvým vítězem Ligy mistrů s AC Milán.

"Pomalu mi asi začíná docházet, čeho jsem dosáhl. Ten večer, kdy jsme vyhráli, byl nepopsatelný. Stejně jako oslavy v Miláně s fanoušky," líčil Jankulovski. Třicetiletý zadák ale nebyl sám, kdo přijel na sraz ověnčen velkým titulem. V sobotu vyhráli Německý pohár Tomáš Galásek s Janem Polákem, sparťané Jaromír Blažek a Marek Kulič zase dorazili jako
novopečení čeští šampioni a držitelé prestižního "double".

Hráčům má k pohodě pomoci jablonecký klid
Fotbalisté se po dlouhé době nesešli v dejvickém hotelu Praha, kde po březnovém kvalifikačním duelu s Německem došlo k nechvalně proslulému bujarému večírku. Nyní tak symbolicky zahájili novou éru, ale větší význam změně svého "hlavního stanu" nepřikládali.

"To, že teď bydlíme v Jablonci, pro nás není přece nic nového, dobře to tady známe. Je to pro mě úplně normální sraz," řekl Rosický a brankář Petr Čech hovořil podobně. "Hlavně to není žádný trest, což jsem někde k mému pobavení četl," uvedl Čech.

"Jsme tady jen na dva dny, máme tady veškerý komfort a klid na přípravu. Od příště zase budeme v Praze a podle toho, co jsem dnes viděl, tak se nám tam všem líbilo," řekl brankář londýnské Chelsea.

Kouč Brückner myslel hlavně na běžné provozní starosti a především na to, jak za krátký čas vyladit formu reprezentantů na patřičnou úroveň. Hráči měli v posledních týdnech velmi rozdílnou zátěž. Zatímco třeba Rosický absolvoval poslední soutěžní zápas za Arsenal 21. dubna, hráči z české ligy měli v nohách ještě pondělní zápasy.

"Uvidím, jak na tom budu. Fyzicky bych na tom měl být dobře, ale zápas samozřejmě nic nenahradí," uvažoval Rosický. "Zátěž je u všech hráčů úplně jiná, je to specifická situace, ale musíme se do toho trefit. Bude to hodně o relaxaxi a regeneraci, o vyčištění těla i hlavy," plánoval Brückner.

Trénink sledovala padesátka diváků
Fotbalisté dnes v Jablonci pod dohledem asi padesátky diváků trénovali jen velmi lehce. Ti, kteří ještě o víkendu nastoupili k soutěžnímu zápasu, na stadionu Střelnice i v doprovodu Poborského obkroužili několik koleček a po půlhodině odešli na regeneraci do útrob stadionu.
Reprezentanti s menším zatížením se pak většinu času věnovali různým hrám. Ve středu budou hráči trénovat na jabloneckém stadionu dopoledne od 10:30 a odpoledne od 17:00, druhá příprava bude uzavřena před veřejností.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK