Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čeští sjezdaři vypadli na MS v soutěži týmů ve čtvrtfinále

Sport

  18:35aktualizováno  21:28
SCHLADMING (USA) - Rakouští lyžaři vyhráli na mistrovství světa týmovou soutěž a získali na domácím šampionátu ve Schladmingu první zlato. Ve finále porazili Švédsko. Češi ve složení Kateřina Pauláthová, Martina Dubovská, Ondřej Berndt a Filip Trejbal vypadli ve čtvrtfinále.

Filip Trejbal foto: ČTK

V českém týmu nebyli nejlepší sjezdaři. Šárka Záhrobská dala přednost přípravě na čtvrteční obří slalom a zejména sobotní slalom speciál. Jedenáctý muž superkombinace Ondřej Bank nechtěl i kvůli únavě riskovat po nedávné operaci ramena. A Kryštof Krýzl účast vzdal o víkendu, kdy testoval zraněný kotník a rozhodl se nastoupit až do nedělního slalomu.

Rakušané v sestavě Nicole Hospová, Marcel Hirscher, Michaela Kirchgasserová a Phillip Schörghoffer byli nasazení rovnou do čtvrtfinále, v němž jasně porazili Slovinsko, a v semifinále vyřadili Německo také hladce 4:0.  Stejným poměrem deklasovali i ve finále Švédy. V boji o bronzové medaile vyhrála německá čtveřice nad Kanadou, přemožitelem českého týmu.

"Nejen celému Rakousku spadl kámen ze srdce, ale i nám," přiznala Kirchgasserová. "Moc jsme si to užili. Bylo to napínavé pro všechny, i pro diváky. Podali jsme super výkon a medaili si zasloužili," radoval se Hirscher, loňský vítěz Světového poháru, po své první medaili z MS. Další by chtěl přidat v obřím slalomu i slalomu speciál. Čeští reprezentanti v prvním kole překvapili a postoupili přes Itálii.

Pauláthová porazila Chiaru Costazzaovou a Berndt nečekaně zdolal Davida Simonceliho, takže Češi vedli 2:0. Dubovská sice potom prohrála podle očekávání s Elenou Curtoniovou, ale Roberto Nani v posledním souboji s Trejbalem chyboval a český specialista na slalom postup bez problémů dotáhl. Sympatický výkon předvedli čeští sjezdaři i ve čtvrtfinále. Pauláthová sice prohrála s Erin Mielzynskou a Berndt nestačil na Philipa Browna.

Protože špatně odstartoval a potom mu spadly brýle a upadl, ale Dubovská nečekaně porazila Marii-Michele Gagnonovou a Trejbal i přes chybu v polovině trati zdolal Michaela Janyka. O postupu Kanaďanů nakonec rozhodlo pouhých 17 setin sekundy v součtu časů. Češi tuto divácky atraktivní soutěži vyhráli senzačně ve finále Světového poháru v roce 2010 v Ga-Pa, na minulém mistrovství světa tamtéž však vypadli i s Bankem a Krýzlem už v prvním kole.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu (Rakousko)

Družstva: 1. Rakousko (Hospová, Kirchgasserová, Hirscher, Schörghofer), 2. Švédsko (Hansdotterová, Pieteläová-Holmnerová, Hargin, Myhrer), 3. Německo (Dürrová, Höflová-Rieschová, Dopfer, Neureuther), 4. Kanada, 5. ČR (Pauláthová, Dubovská, Trejbal, Berndt), Slovinsko, Francie a USA, 9. Norsko, Lichtenštejnsko, Chorvatsko, Finsko, Švýcarsko, Itálie a Slovensko.

Autor: