Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Čeští sjezdaři zakončili SP senzačním triumfem v týmové soutěži

Sport

  12:23aktualizováno  16:39
Garmisch-Partenkirchen - Čeští reprezentanti vyhráli senzačně na závěr Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu soutěž družstev. Ve finálovém závodu v paralelním slalomu čtveřice Šárka Záhrobská, Lucie Hrstková, Ondřej Bank a Kryštof Krýzl porazila Švýcarsko.

Vítězný český tým sjezdařů. foto: ČTK

Hlavním strůjcem nečekaného triumfu ve vyřazovacím závodu byl Bank, který porazil své soupeře ve všech čtyřech startech. Navíc ve finále zajel nejrychlejší čas 26,49 sekundy, čímž při nerozhodném stavu 2:2 zajistil týmu vítězství honorované částkou 22.500 eur (asi 570.000 korun).

"Složili jsme výborný tým a všichni jsme jeli velmi uvolněně. Chtěla jsem si tento závod užít a to se povedlo. Je to hezké zakončení sezony," řekla Záhrobská. "Ukázalo se, že tohle vyhovuje univerzálním lyžařům, kteří odmalička jezdí všechno, protože to bylo něco mezi slalomem a obřákem. Proto jsem nám věřil a potvrdilo se, že jsme se s tratí dokázali výborně vypořádat," uvedl Bank. "Tohle je pro nás pohádka," rozplýval se Krýzl.

České lyžařky se Švýcarkami těsně prohrály. Záhrobská po špatném startu podlehla Nadje Stygerové o 35 setin, Hrstková zaostala za Fabienne Suterovou o 37 setin.

V poslední dvojici bojoval Krýzl za nepříznivého stavu 1:2 proti Sandru Vilettovi, který udělal uprostřed trati chybu a dojel s téměř pětisekundovou ztrátou. Krýzl se časem 26,64 přiblížil výkonu Banka, jehož finálový soupeř Marc Gini rovněž mezi brankami chyboval a byl diskvalifikován.

Na cestě do finále čeští lyžaři vyřadili Američany, Francii a také sjezdařskou velmoc Rakousko, které nakonec v souboji s Chorvatskem získalo třetí místo. Za stavu 2:2 rozhodl nejrychlejší čas Marcela Hirschera.

Soutěž družstev se tímto způsobem jela poprvé. V minulosti se skládala ze závodů v super-G a slalomu. Každý tým mohl do závodu nasadit maximálně šest lyžařů, Češi jako jedni z mála jeli pouze ve čtyřech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!