Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čeští tenisté jsou ve finále Světového poháru.

Sport

  16:12
DÜSSELDORF - Čeští tenisté si po čtyřech letech zahrají finále Světového poháru týmů v Düsseldorfu. Výběr kouče Jaroslava Navrátila si zajistil postup v dnešním závěrečném utkání Modré skupiny s domácím Německem, nad nimž po dvouhrách vede 2:0. Soupeřem v boji o první vítězství v historii samostatné České republiky bude v sobotu Argentina.

Tomáš Berdych.

První bod dnes na düsseldorfské antuce získala česká jednička Tomáš Berdych. Dvanáctý hráč světa porazil Philipa Kohlschreibera v utkání, v němž ani jednou neztratil servis a naopak čtyřikrát získal protivníkovo podání. Za 71 minut se radoval z jasného vítězství 6:3, 6:2 a Kohlschreibera porazil i počtvrté v kariéře.

Svou skvělou formu v Düsseldorfu poté potvrdil debutant Jan Hájek, jenž vyhrál i při svém třetím představení. Třiadvacetiletý náhradník za Radka Štěpánka, který se těsně před začátkem turnaje omluvil, nezaváhal v druhé dvouhře s Florianem Mayerem. Olomoucký rodák získal první sadu v tie-breaku, a i když mu domácí tenista na začátku druhého setu utekl do vedení 2:0, šesti vyhranými gamy za sebou výsledek obrátil.

Tenisté tak po vítězstvích nad Španělskem, Belgií i Německem jdou do finále bez porážky. Naposledy si Češi zahráli ve finále Světového poháru v roce 2003, kdy Jiří Novák se Štěpánkem nestačili na Chile. Zkušený Novák, jenž loni na podzim ukončil kariéru, je oficiálně členem týmu i nyní, třebaže do Düsseldorfu neodcestoval.

Navrátilův výběr, do nějž patří i deblový specialista Martin Damm, se v sobotu od 11:45 pokusí navázat na triumfy tehdejšího Československa z let 1981 a 1987. Argentina spoléhá na silnou trojici Juan Ignacio Chela, Agustin Calleri, José Acasuso.

Druhé dnešní utkání v Modré skupině vyhrálo Španělsko, které vede po dvouhrách 2:0 nad Belgií.
Autor: