Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čeští tenisté jsou ve finále Světového poháru.

Sport

  16:12
DÜSSELDORF - Čeští tenisté si po čtyřech letech zahrají finále Světového poháru týmů v Düsseldorfu. Výběr kouče Jaroslava Navrátila si zajistil postup v dnešním závěrečném utkání Modré skupiny s domácím Německem, nad nimž po dvouhrách vede 2:0. Soupeřem v boji o první vítězství v historii samostatné České republiky bude v sobotu Argentina.

Tomáš Berdych.

První bod dnes na düsseldorfské antuce získala česká jednička Tomáš Berdych. Dvanáctý hráč světa porazil Philipa Kohlschreibera v utkání, v němž ani jednou neztratil servis a naopak čtyřikrát získal protivníkovo podání. Za 71 minut se radoval z jasného vítězství 6:3, 6:2 a Kohlschreibera porazil i počtvrté v kariéře.

Svou skvělou formu v Düsseldorfu poté potvrdil debutant Jan Hájek, jenž vyhrál i při svém třetím představení. Třiadvacetiletý náhradník za Radka Štěpánka, který se těsně před začátkem turnaje omluvil, nezaváhal v druhé dvouhře s Florianem Mayerem. Olomoucký rodák získal první sadu v tie-breaku, a i když mu domácí tenista na začátku druhého setu utekl do vedení 2:0, šesti vyhranými gamy za sebou výsledek obrátil.

Tenisté tak po vítězstvích nad Španělskem, Belgií i Německem jdou do finále bez porážky. Naposledy si Češi zahráli ve finále Světového poháru v roce 2003, kdy Jiří Novák se Štěpánkem nestačili na Chile. Zkušený Novák, jenž loni na podzim ukončil kariéru, je oficiálně členem týmu i nyní, třebaže do Düsseldorfu neodcestoval.

Navrátilův výběr, do nějž patří i deblový specialista Martin Damm, se v sobotu od 11:45 pokusí navázat na triumfy tehdejšího Československa z let 1981 a 1987. Argentina spoléhá na silnou trojici Juan Ignacio Chela, Agustin Calleri, José Acasuso.

Druhé dnešní utkání v Modré skupině vyhrálo Španělsko, které vede po dvouhrách 2:0 nad Belgií.
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...