Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

38 stupňů, vlhkost a žádný stín. Češi si v Indii zvykají na pekelné podmínky

Davis Cup

  13:34
DILLÍ (Od našeho zpravodaje) - Přijdou na trénink - a už se z nich řine pot, jako by ho právě skončili. Čeští tenisté si zvykají na podmínky v Dillí třetí den a už nyní je zřejmé, že kromě indických hráčů je čeká ve víkendové daviscupové baráži o Světovou skupinu ještě jeden soupeř - horko a vysoká vlhkost. „Nikdo z kluků to nekousal dobře,“ řekl český kapitán Jaroslav Navrátil.

Čeští tenisté trénují v Indii, kde odehrají baráž o udržení v Davis Cupu. foto: Karel Tejkal, Česká sportovní

Jsou zvyklí na náročné tréninkové dávky, dlouhé zápasy - i všechny možné klimatické podmínky.

Přesto české tenisty počasí v indickém Dillí zaskočilo. „Po hodině tréninku se cítím jako po třech u nás,“ řekl Radek Štěpánek, v 36 letech nejzkušenější člen českého výběru.

Teploty sahají v Dillí až k 38 stupňům. Většinu času panuje bezvětří, stín se na centrálním kurtu v tenisovém komplexu Rádže Kumára Khánny hledá těžko. A k tomu ona vlhkost...

„Potí se ruka, pořád je potřeba se otírat,“ pravila česká dvojka Lukáš Rosol, který se z vedra pravidelně chodí zchladit do bazénu.

Indie uvítala Navrátilův výběr podmínkami, které si lze jen stěží zamilovat. „Kdyby sem přijel Novak Djokovič, trápil by se i on,“ citoval list Hindustan Times indického kapitána Ananda Armitraje.

A světová jednička Djokovič přitom patří mezi k takřka neutahatelným hráčům...

Kapitán: Sestavu už v hlavě mám

Dojmy Čechů se ale zlepšují. První dny se v indickém žáru vydrželi vařit jen hodinu, ve středu už si však pomalu přivykali. „Dokázal jsem tam být hodinu a čtvrt,“ usmíval se Jiří Veselý, který je jako 40. hráč světa poprvé v roli české jedničky. „Poprvé se cítím trochu lépe. V pátek už budu připravený,“ slibuje.

On by měl spolu s Rosolem (85. na žebříčku ATP) nastoupit do pátečních dvouher. Sobotní čtyřhru odehraje Štěpánek s Rosolem či s Pavláskem.

Druhá možnost je pravděpodobnější, nebot kapitán Navrátil tvrdí: „Je možné, že síly rozprostřu mezi všechny hráče.“

Berdych v baráži Davis Cupu nepomůže. ‚Má už odpracováno,‘ říká Navrátil

Mohou se hodit. Češi jsou sice ve víkendovém utkání dle žebříčku favorité, jenže domácí jsou na složité podmínky navyklí lépe.

„Myslím si, že počasí může umazat hodně míst na žebříčku. Obzvlášť v mužském tenise není mezi 80. a 120. či 150. hráčem žebříčku velký rozdíl,“ dodal kapitán českého výběru. „A hodněkrát jsme se navíc přesvědčili, že žebříčky nerozhodují, rozhoduje momentální forma, počasí...“

I proto jsou proroctví ohledně výsledku předčasná. Tím spíš, že počasí, na které si Češi zvykají, se může v pátek změnit - na ten den meteorologové předpovídají déšť. A tak není vyloučeno, že se zápas bude dohrávat večer pod umělým osvětlením.

Bude to exotická, zrádná - a důležitá bitva.

Autor: