Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Charvátová zazářila ve sprintu šestým místem, mezi muži kraloval podruhé Bö

Sport

  13:01aktualizováno  16:11
Hochfilzen - Biatlonistka Lucie Charvátová obsadila šesté místo ve sprintu v Hochfilzenu a ve Světovém poháru dosáhla na nejlepší výsledek po čtyřech letech. Nedařilo se Markétě Davidové, která po dvou chybách vstoje a po pádu na trati skončila až 35. a v celkovém pořadí klesla z druhé na sedmou příčku. Českým mužům se závod nepovedl, pouze mladíček Jakub Štvrtecký si 29. místem vylepšil životní maximum v SP.

Lucie Charvátová. foto: Petr Slavík/český biatlon

Davidová byla tentokrát nejhorší z ženského kvarteta. Bezchybně střílející Jessica Jislová dojela v tyrolském středisku sedmnáctá a Eva Kristejn Puskarčíková dvaatřicátá.

S jedním trestným kolem zvítězila obhájkyně křišťálového glóbu Italka Dorothea Wiererová a upevnila si vedení i v průběžném pořadí. Druhá skončila přesně střílející Norka Ingrid Tandrevoldová před Ruskou Světlanou Mironovovou.

Charvátová jednou minula vleže, vstoje ale terče „vyčistila“ za 29 sekund a se startovním číslem čtyři byla v cíli nějakou dobu v čele. Nakonec se na stupně vítězů nevešla, ale šesté místo je její druhý nejlepší výsledek v kariéře.

„Tohle bylo podle mých představ, ale nad očekávání. Hochfilzen je místo, kde to miluju,“ řekla České televizi Charvátová, která na stejné trati a na stejném místě v prosinci 2015 skončila v SP pátá, což je její životní maximum.

Davidová sice po střelbě vleže figurovala na třetí příčce, na které dokončila úvodní sprint v Östersundu, ale vstoje netrefila poslední dvě rány. V Hochfilzenu se české jedničce nedaří, loni zde dokončila sprint až jako 62. a ani neprošla o stíhačky.

Bö navlékne žlutý trikot

Totéž se tentokrát stalo dvěma z pětice českých mužů, Michalu Šlesingrovi a Adamu Václavíkovi. Ani těm ostatním se příliš nedařilo. Nejlépe závod rozjel dvacetiletý Štvrtecký, kterého ale o lepší výsledek připravily tři chyby vestoje. Na trati měl třináctý čas.

Díky tomu nechal o tři příčky za sebou zkušenějšího kolegu Ondřeje Moravce, který s jednou chybou obsadil 32. pozici. Bodoval ještě čtyřicátý Michal Krčmář kterého srazily dvě chyby vleže.

I druhý sprint v sezoně vyhrál loňský král Světového poháru Johannes Thingnes Bö. Norský biatlonista navzdory jedné chybě vestoje uhájil první pozici o 7,8 sekundy před Francouzem Simonem Desthieuxem, který rovněž musel na jedno trestné kolo. Bö se díky tomu dostal do čela průběžného hodnocení SP. Ze žlutého trikotu svlékl Francouze Martina Fourcadea, který dnes skončil desátý.

Autor: