Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chceme oživit zájem o házenou, říká před ME Jícha

Sport

  11:38
PRAHA - Jestli se může česká házená na nadcházejícím mistrovství Evropy v Srbsku o někoho opřít, je to Filip Jícha. Kanonýr bundesligového Kielu a nejlepší házenkář světa za rok 2010 by měl být podobně jako před dvěma lety v Rakousku jedním z nejsledovanějších mužů celého turnaje.

Česká házenkářská hvězda Filip Jícha v reprezentaci foto: ČTK

Právě v Rakousku devětadvacetiletá spojka zazářila a dovedla český tým k nečekanému osmému místu. Jícha ukázal, že dozrál v hráče vysoké mezinárodní třídy. A je jasné, že v Srbsku mu budou všichni soupeři věnovat výjimečnou pozornost.

"Soupeři mají pokaždé nějak vymyšlenou obranu a někteří opravdu ještě občas vsadí na ortodoxní osobku. Už máme společně ale za sebou dost zápasů, které jsem prostál na půlce a dostal se jen k devítkám, a tak už víme, jak v těch chvílích reagovat. Jsem s tím smířený, nějaký prostor si musím najít a nemůže nás to zaskočit," prohlásil Jícha.

Šestý nejlepší střelec letošního ročníku bundesligy je přesvědčen, že úspěch nestojí a nepadá jen s ním. "Už na minulém mistrovství Evropy se ukázalo, že naší největší zbraní je soudržnost a bojovnost. Jsme velcí kamarádi, pokaždé se na sebe moc těšíme, a když přijdou krizové okamžiky, je lepší být na hřišti vedle kluků, na které se můžete spolehnout. Tím se dokážeme přiblížit týmům, které jsou třeba herně před námi," řekl Jícha.

První dílčím cílem českého celku na mistrovství Evropy je postup ze skupiny. Svěřenci Martina Liptáka za sebou musejí v základní skupině nechat alespoň jednoho z trojice Německo, Švédsko, Makedonie, přes kterou by měla být cesta nejsnazší.

Vě hře je i postup do olympijské kvalifikace

"Papírově se to zdá, ale zápasy se hrají blízko makedonských hranic a dá se předpokládat, že budou mít domácí prostředí. A kdo někdy zažil nějaký zápas kolektivního sportu na Balkáně, tak si dokáže představit, jaká nás čeká atmosféra. Po losu byly spokojeny se složením skupiny všechny týmy, takže postupové ambice se mohou každému mužstvu pořádně zamotat," tvrdil Jícha.

Výkonnostním cílem se národní tým nesvazuje. Podle Jíchy chce mít dobrý pocit ze hry, tak jak se to povedlo na minulém Euru. "Naším přáním je znovu vzbudit nadšení pro házenou u nás doma, podobně jako se nám to podařilo před dvěma lety. To je pro nás měřítko úspěchu," řekl Jícha.

Přidanou hodnotou úspěchu by pro české házenkáře mohl být postup do kvalifikace o olympijské hry v Londýně. "Vždy jsem říkal, že účast na olympiádě je mým snem, a pokud by byla sebemenší šance o ní bojovat, nechám na palubovce všechno, abych si sen splnil. Ale jsem také realista a vím, že šance není příliš velká. Dokud však bude existovat, nemůžeme se takové možnosti vzdát," uvedl Jícha.

Autor: