Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Chci v každém závodu bodovat, plánuje Koudelka před Turné

Sport

  17:10
PRAHA - Český skokan na lyžích Roman Koudelka bude obhajovat páté místo v celkovém pořadí Turné čtyř můstků, tuší ale, že by v nadcházejícím ročníku bylo podobné umístění tak trochu zázrak. Má totiž za sebou nejhorší vstup do sezony v šestileté kariéře ve Světovém poháru, dosud nebodoval a poslední závod v Engelbergu raději vynechal.

Roman Koudelka foto: ČTK

Místo toho trénoval s Rakušanem Richardem Schallertem, který ho má z krize vyvést. Podle Koudelky lze ale výraznější zlepšení očekávat až po tradičním čtyřdílném seriálu na přelomu roku. "Určitě to nepůjde tak rychle, jak já bych chtěl. Já jsem nedočkavý, ale vím, že je to delší cesta, nejde to ze dne na den," řekl Koudelka. "Na Turné se uvidí, budu mít porovnání se světem, ale trenér říkal, že zlepšení se projeví spíš až po Turné," uvedl český skokan.

Před začátkem sezony věřil, že první závod ho nakopne, že se dostane do desítky, aby nemusel skákat kvalifikace, stejně jako loni. Jenže realita byla krutá. Sice několikrát postoupil z kvalifikace, ale ani jednou do druhého kola. To poznamenalo jeho psychiku. Vedení skokanského úseku svazu mu proto do konce sezony zaplatilo Schallerta, bývalého kouče reprezentace. Koudelka za ním odjel do Seefeldu.

"Sedli jsme si, řekli jsme si pár věcí a první tři dny jsme trénovali jen na suchu," vyprávěl Koudelka. Společně odhalili pár technických nuancí, které měly vliv na špatnou výkonnost. "Při nájezdovém postavení jsem seděl moc vzadu, navíc jsem měl víc váhy na pravé noze, takže ta síla nešla správným směrem a okrádal jsem se. To jsem se snažil změnit," řekl.

Za poslední tři týdny skákal týden v Seefeldu, pak ještě stihl trénink v Ga-Pa a potom se připojil k českému týmu na soustředění v Oberstdorfu. Před Vánoci odjel domů. "Cítím zlepšení, zvýšily se nájezdové rychlosti a říkal i David, že to je lepší," jmenoval kouče reprezentace Davida Jiroutka. "Jsem uvolněnější," poznamenal Koudelka. S novým rakouským trenérem klade i více důraz na regeneraci.

Neuvažoval o tom, že by Turné čtyř můstků vynechal jako Janda

"Byl jsem totiž z těch tréninků totálně vyřízenej. Ani ne tak fyzicky, ale psychicky, protože se musím stoprocentně koncentrovat na to nájezdové postavení," líčil Koudelka. "Je to náročné, takže každá minuta odpočinku je důležitá. Trochu jsem na to zapomínal, takže jsem si to teď zase připomněl," uvedl.

Ani chvíli neuvažoval o tom, že by Turné čtyř můstků vynechal jako Jakub Janda, celkový vítěz seriálu z roku 2006, jemuž se úvod sezony rovněž krutě nevyvedl. "O tom jsem nepřemýšlel. Mám strašnou chuť do skákání, strašnou chuť závodit. Cítím zlepšení, takže jsem zvědavý a potřebuju srovnání se světovou špičkou, abych viděl, jak na tom doopravdy jsem," řekl muž, který trénoval i na Štědrý den.

Přestože neví, co od sebe očekávat, má Koudelka pro Turné jasné cíle. "Bez toho to nejde. Chci hned v prvním závodě bodovat. Protože vím, že bych si hned začal věřit a že ta výkonnost bude stoupat," prohlásil. Loni chtěl být do desátého místa. "To je letos hodně vzdálený cíl. Jsem nohama na zemi, jsem realista. Ale chci ve všech závodech bodovat. To kdyby se povedlo, tak bych odjížděl spokojený," dodal Koudelka.

Autor: