Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Chelsea měla loni ztrátu 2 miliardy korun

Sport

  14:43
LONDÝN - Anglický fotbalový klub Chelsea měl v uplynulém finančním roce ztrátu 65,7 milionu liber (asi 2,1 miliardy korun), z nichž podstatnou část tvoří odstupné propuštěným trenérům Josému Mourinhovi a Avramu Grantovi. Podle dnešního prohlášení bude zaměstnavatel brankáře Petra Čecha nyní nakupovat posily již jen za výtěžek z prodeje hráčů.

Chelsea bude šetřit. foto: ČTK

Majitel Roman Abramovič také převedl zhruba polovinu dluhů na akcie, čímž podle prohlášení zdůraznil svou vazbu k Chelsea. V poslední době se často spekulovalo o tom, že by kvůli globální ekonomické krizi mohl klub prodat.

Z finančních výsledků vyplývá, že Chelsea již ruského miliardáře stála celkem 710 milionů liber. Podle nynějšího slabého kurzu libry to je zhruba 22,9 miliardy korun.

Chelsea potvrzuje, že by chtěla od příštího finančního roku přestat být ztrátová a závislá na přílivu peněz od Abramoviče. Nicméně na rozdíl od minulých let, kdy to byl jasně stanovený cíl, tentokrát prohlášení jen "doufá", že se dostane z červených čísel.

V posledním finančním roce, který skončil loni v červnu, dosáhly ztráty 65,7 milionu liber, zatímco rok předtím to bylo 74,8 milionu. Na ztrátách se podílí 23,7 miliony liber kompenzace propuštěným trenérům Mourinhovi a Grantovi a pěti jejich asistentům. Do účtů ještě není zahrnuta kompenzace Luizi Felipemu Scolarimu, který byl odvolán v pondělí a jehož "odchodné" přijde Abramoviče na asi 7,5 milionu liber.

Na platech Chelsea vyplatila 148,5 milionu liber oproti 132,8 milionu v předcházejícím finančním roce.

Velké britské kluby a zejména Chelsea byly terčem kritiky UEFA, že jsou příliš zadlužené. Abramovič, který podle britského tisku prodělal při nynějším ekonomické krizi miliardy, proto převedl asi polovinu svých investic do klubu (369,9 milionu liber) na akcie a dalších 339,9 milionu vede jako bezúročnou půjčku. "Vždy jsme se domnívali, že tento 'dluh' byl zkreslován. Chelsea nemá žádné vnější dluhy a neplatí žádné úroky vnějším věřitelům," řekl prezident klubu Bruce Buck.

Abramovič podle něj tak potvrdil "svůj závazek vůči klubu". Přesto se zdá, že již nemíní vynakládat na klub tolik peněz jako dříve. "Každé změny v týmu budou hrazeny hlavně z prodejů," uvedl ředitel klubu Peter Kenyon.

Obrat Chelsea loni vzrostl o 12 procent na 213,1 milionu liber (6,9 miliardy korun). Podle tohoto měřítka je pátým nejbohatším klubem světa za Realem Madrid, Manchesterem United, Barcelonou a Bayernem Mnichov.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!