Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Chovanec: Chci Spartě pomoci vzhůru

Sport

  9:11
PRAHA - Tažení za obvyklými pozicemi chce fotbalová Sparta zahájit s Jozefem Chovancem (45), jednou ze svých legend, v roli prezidenta klubu. K jeho jmenování by mělo dojít v brzké době.

Jozef Chovanec foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

LN V jaké fázi je vaše jednání se sparťanským šéfem Danielem Křetínským?
„Oslovil mě a přiznám se, že mě nabídka potěšila. Povídali jsme si o našich představách, konečné slovo by však mělo padnout příští týden. Nic uzavřeno o není.

LN Byl jste ale osloven a nabídka vás potěšila. Dá se tedy očekávat, že společnou řeč najdete...?
Nerad bych spekuloval, ale doufám, že ano.

LN Už znáte náplň vaší práce?
Ještě musíme všechno upřesnit, nicméně jisté představy mám.

LN Sparta, klub vašeho srdce, se loni zmítala v krizi. Nemáte obavy z toho, že se sešup nepodaří zastavit?
Takhle se na to nedívám. Rok jsem pracoval v Rusku, o spoustě věcí vím jen z doslechu. Možná je to dobře. Když se domluvíme, budu začínat s čistým stolem. Obavy ale nemám.

LN Takže věříte, že se vám ve spolupráci s trenérem Stanislavem Grigou, kdysi vaším spoluhráčem, podaří tým pozvednout?
Jenže fotbalová Sparta přece nemá jenom áčko, má spoustu dalších kategorií a složek, o které je třeba se starat. I když je pravda, že výkony prvního mužstva mi leží na srdci hodně.

LN Nemáte strach z toho, že se sice ocitnete v roli prezidenta klubu, ale že se, nedej bože, stanete panákem, který bude přikyvovat a potvrzovat rozhodnutí jiných?
Tak to rozhodně nemám, něco už jsem zažil a ujasnili jsme si, že bych se podílel na chodu klubu. Chci Spartě pomoci, ale v případě, že se prezidentem klubu stanu, to zdaleka nebude jen na mně. Musejí přece chtít všichni kolem, pak to může šlapat.

LN Mimochodem - loni jste trénoval ruský druholigový Krasnodar a s postupem to na podzim nevyšlo, skončili jste pátí. Už jste tam nechtěl zůstat?
Nedohodli jsme se na další spolupráci.

LN Otázka zazněla proto, že jste známý buď jako fotbalista, anebo jako trenér. Trenérská práce vás už neláká?
V tuto chvíli o tom nepřemýšlím, i když už jsem byl i manažerem. Jak říkám - nabídka pana Křetínského mě potěšila a jsem rád, že se budu točit kolem fotbalu. A ještě víc jsem rád, že to bude na Spartě. Tedy, pokud doladíme vše potřebné.

LN Jako trenér jste získal se Spartou v roce 1997 mistrovský titul, nicméně současný tým je na nezvyklém devátém místě tabulky. Domníváte se, že je ještě možné zachránit účast v pohárové Evropě?
Pokud si odmyslím ostatní složky, o které by měl prezident klubu pečovat... Nerad bych předjímal, ale možné je všechno.

LN Jistě, patnáct bodů ztráty na vedoucí Liberec, to je vlastně jen pět výher...
Ale pět zápasů se dá taky prohrát! Fotbal je ošidný, jenže takhle se na to nedívám. Když všechno dobře dopadne, budu mít svoje povinnosti, ale pokud bude mít Standa Griga zájem, rád sejdu na hřiště a pomůžu i na něm. Místo Sparty je mnohem výš než na devátém místě.

LN Řekněme, že se prezidentem klubu stanete. Jak se těšíte na setkání s vaším bývalým svěřencem ve Spartě i reprezentaci Tomášem Řepkou?
Jako vždycky - uvidím ho rád a věřím, že on mě taky. Já ho do Sparty přivedl, známe se dobře. Napřed jsme byli protihráči, potom v maličko pozměněném vztahu.

LN Může se prezident Sparty starat také o vztahy nejlepšího českého klubu ke svým legendám, které někdejší vedení notně pošramotilo? Vztahy například s Janem Bergrem nejsou nejlepší, či spíše nejsou žádné.
A nejde jen o Honzu Bergra, ale to je právě ta otázka kompetencí, kterou jsme si ještě zcela neupřesnili. Pokud to dopadne, teprve potom k tomu můžu něco říkat.
Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...