Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Christophe Lollichon: Čech se může stále zlepšovat

Sport

  13:45aktualizováno  7. července 8:08
PRAHA - Velký odborník a jeden z nejlepších trenérů gólmanů v Evropě, to je šestačtyřicetiletý Francouz Christophe Lollichon, který připravuje v Chelsea i Petra Čecha. "Nejsem jen jeden z nejlepších trenérů, ale jsem nejlepší," vtipkuje při rozhovoru pro Lidovky.cz charizmatický kouč, který vedl kromě Čecha například reprezentační brankáře Isakssona (Švédsko) či Landreaua a Revaulta (Francie).

Christophe Lollichon při rozhovoru s redaktory Lidovky.cz vyzpovídal i tlumočnici. foto: Michal Šroubek, Lidovky.cz

Během rozhovoru z něho jen srší pozitivní nálada, kterou vás okamžitě nakazí. Letos přijel do Prahy pomoci svému svěřenci vychovávat nové brankářské talenty na čtvrtý ročník Petrovy fotbalové akademie, tato činnost je ostatně hlavní náplní celého jeho života.

"Od třiadvaceti let se věnuji trénování na národní fotbalové akademii v Nantes." Poté odešel v roce 2003 do Rennes, kde se potkal i s Čechem, kterého následoval do Chelsea. Pro něho nachází jen samá slova chvály: "Petr je velmi šikovný, rád se učí nové věci, neustále na sobě pracuje. Má skvělý somatotyp postavy, dobře čte hru, má výborný pohyb, reflexy a navíc je velmi inteligentní. Je to velká osobnost."

Se smíchem pak pokračuje: "O slabinách bych raději nemluvil, žádné nemá." Nicméně jedním dechem dodává, že stejně jako v každé jiné profesi i špičkový gólman jako je Čech se může stále zlepšovat. "Po fotbalové stránce je již téměř na vrcholu, ale určitě se ještě může získávat zkušenosti, čerpat z nich. Na gólmana je stále ještě dost mladý, vrchol má před sebou," věří Lollichon.

V tom mu pomáhá i pečlivé analyzování jednotlivých zápasů, které společně nastartovali už ve Francii. "Já mu vždy udělám sestřih ze zápasu a poté jej společně po jednotlivých sekvencích analyzujeme," vysvětluje principy své práce.

Petr Čech a jeho kouč Christophe Lollichon.

CO JEŠTĚ CHRISTOPHE LOLLICHON PROZRADIL?
Jak se vám v Praze líbí?
Moc. Praha je velmi hezké město. Byl jsem v Praze naposledy, když mi byli tři roky. Je to zde moc příjemné.

Jaký je Petr Čech průvodce? Měli jste čas si prohlédnout město?
Petr je skvělý průvodce (úsměv). Je to inteligentní kluk, zná hodně z historie města, ukázal mi ta správná města.

Cestujete s Petrem do Londýna?
Ano, nedá se nic dělat, zítra ráno (rozhovor vznikal v neděli, pozn. redakce) musíme do práce, čeká nás první trénink.

Co říkáte na ten velký zájem o fotbalovou školu Petra Čecha?
Je velmi důležité, když takovýto velký hráč, jakým je Petr, podporuje děti, a podobným způsobem se mladým klukům věnuje. Je pro ně vzorem, je to pro určitě přínosné.

Odnesete si z toho i vy nějaké nové poznatky? Je to přínosné také pro vás?
Určitě. Za prvé poznávám novou kulturu, jinou mentalitu, české děti. Za druhé mohu porovnávat s Francií, kde jsem se podobného kempu zúčastnil před patnácti lety. Takže i já si odnesu nové poznatky a příjemné zážitky.

Kdy jste se vy dostal k trénování? Jakou měl vlastní kariéru?
Úchvatnou (opět se směje). Ne vážně, nikdy jsem nechytal na té nejvyšší úrovni, od třiadvaceti let se věnuji trénování, kdy jsem dostal nabídku od svazu, podílet se na národní fotbalové akademii v Nantes. Poté jsem odešel v roce 2003 do Rennes a nyní působním v Chelsea.

Je pro vás působení v Chelsea tím top ve vaší kariéře?
Je to pro mne zatím maximem. Ale stále hledám nové a nové výzvy a Chelsea je rozhodně velkou výzvou (překladatelka se nyní trochu zamotává do odpovědi a pan Lollichon toho hbitě využívá. Bere do ruky mikrofon a dává jej překladatelce před pusu, aby ji odpověď naoko ještě stížil).

Jak byste zanalyzoval Petra Čecha – jeho slabiny, silné stránky?
Má skvělý somatotyp postavy, skvěle čte hru, má výborný pohyb, reflexy a navíc je velmi inteligentní. O slabinách bych raději nemluvil, žádné nemá (směje se).

Petr Čech je tedy téměř bezchybný. Jakých pět gólmanů patří podle vás mezi pět nejlepších na světě?
Tak určitě Petr (opět se směje), Gigi Buffon, Júlio César, Iker Casillas a Edwin van der Sar.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...