130 let

3. LISTOPADU: HAMILTON MISTREM SVĚTA POŠESTÉ. Už jen jeden titul mu chybí na legendárního Michaela Schumachera, britský pilot formule 1 Lewis Hamilton kralování sezoně stvrdil při Velké ceně USA, kdy mu k zisku titulu stačila druhá příčka. | foto: Reuters

Chtěl odpočívat a nic nedělat. Hamiltonovi se to splnilo: ‚Cítím se líp, než kdy předtím,‘ užívá si volna

Sport
  •   8:58
Už 10 z 22 závodů formule 1 bylo kvůli koronavirové krizi buď přesunuto, nebo úplně zrušeno. Piloti, šéfové týmů i sponzoři doufají, že sezona opravdu začne na začátku července v Rakousku. Alespoň takový je aktuální plán vedení šampionátu. Že současná situace spoustu lidí štve? Že už si ani neví rady, co by měli doma dělat? Ne tak šampion F1 Lewis Hamilton. „Díky pandemii si teď spoustu věcí užívám,“ říká.

Připiš mi do šeku další nulu. Ne? Končím, překvapil šampion UFC v kleci

Je to pro něj nejdelší závodní pauza od debutu ve formuli 1 v roce 2007.

V minulosti si podobné volno dobrovolně nebo nedobrovolně vybrali třeba Niki Lauda, Alain Prost nebo Michael Schumacher.

Pak se vrátili a znovu vítězili.

Lewis Hamilton slaví šestý tiul
Britský závodník F1 Lewis Hamilton.

I podobná pauza tak může šampionovi formule 1 prospět, byť Hamilton neuvažuje, že by si ji prodloužil na celý rok.

„Technologie jde momentálně tak rychle dopředu, že by nebylo rozumné vynechat třeba rok nebo dva závodění, ujel by mi vlak. V téhle době není pro sportovce v nejlepších letech dobré ztratit byť jen jednu sezonu,“ má jasno.

I tak si tohle minimálně půlroční volno dosyta užívá.

I miss racing everyday. This is the first time since I was 8 that I haven’t started a season. When you live and breath something you love, when it’s gone there’s definitely a big void. But there’s always positives to take from these times. Right now, we all have time in the world to reflect on life, our decisions, our goals, the people we have around us, our careers. Today, we see clearer skies all over the world, less animals being slaughtered for our pleasure simply because our demands are much lower and everyone staying in. Let’s not come back the same as we went into this tough time, let’s come out of it with better knowledge of our world, changing our personal choices and habits. Let’s come out of this as a new us, a new reinvigorated you, fitter, healthier and more focused but above all, kinder, more generous and gracious and caring for our world and the people in it. I hope we all do. #wecandothis #together #oneworld #wewinandwelosetogether

27. dubna 2020 v 15:16, příspěvek archivován: 11. května 2020 v 20:50

Několikrát si v posledních letech říkal, jaké by to bylo jen tak relaxovat a nic nedělat. Teď se to Hamiltonovi díky pandemii koronaviru splnilo.

„A cítím se svěžejší a zdravější než kdy dřív. Odpočinul jsem si fyzicky, psychicky, tahle pauza byla opravdu dobrá pro mé tělo i mysl,“ říká.

Učil se francouzsky

Sezona formule 1 je kvůli pandemii koronaviru od března až do července pozastavena. Hamilton tak má dost času na to, aby nabral zpět svěžest, která mu v posledních měsících chyběla. Proto bere současnou situaci tak trochu jako požehnání.

„Díky tomu si pak spousty věcí ceníte daleko víc. Tahle pauza mi dodává o to víc energie, inspirace a odhodlání, abych pokračoval v tom, co dělám. Těším se na budoucnost,“ prozradil při videokonferenci.

Šestinásobný mistr světa měl dost času na dlouhé rozhovory s kamarády, učil se francouzsky, pracoval na kondici.

„Pro každého sportovce je teď nejtěžší udržet čistou mysl. Máte dny, kdy se vám nic nechce, ale musíte zůstat pozitivní. Klíč je dělat věci, které vás baví, ale neměli jste na ně třeba čas. Tak ho teď neztrácejte,“ usmívá se.

On ho neztrácí, byť nudu nezahání podobně jako většina jeho kolegů-pilotů virtuálním závoděním. Víceméně jím opovrhuje, nepovažuje ho za přínosné.

Místo toho se na simulátoru snaží porazit své vlastní rekordy na jednotlivých tratích. Občas si také zahraje na konzoli Call of Duty spolu se svými kamarády a soupeři z F1 – Pierrem Gaslym a Charlesem Leclerkem.

Jako testovací dny

Hamilton, stejně jako všichni další, už se ale těší, až sezona konečně vypukne a on bude moci zaútočit na rekordní sedmý titul mistra světa.

Tím by vyrovnal legendárního Michaela Schumachera.

Formule se mají znovu rozjet první červencový víkend při Velké ceně Rakouska.

Následovat má série závodů po celé Evropě včetně Velké Británie, Itálie nebo Švýcarska, než se kolos F1 přesune do Asie, Ameriky a na Střední východ.

Všichni členové rodiny F1 musí mít povolení pro cestování, musí mít negativní testy na koronavirus a i v průběhu Velké ceny budou minimálně třikrát testováni.

Zároveň platí, že na žádném ze závodů by neměli být diváci.

„Bude to zvláštní, protože bez diváků to bude hrozně prázdný závod. Ale aspoň něco, je to lepší než nic. Dostávám od fanoušků spoustu zpráv. Chtějí, abychom závodili, aby se měli alespoň v televizi na co dívat. To jen ukazuje, jak je sport v životě lidí důležitý,“ líčí Brit.

Závody podle něj budou připomínat testovací dny, které piloti absolvují mimo závodní program.

„Ale i při testech se na vás v Barceloně přijde podívat pár lidí. Teď tam nebude nikdo. I tak jsem rád, že se snad v červenci budeme moct vrátit. Nikdo neměl dost času na to, aby odhalil všechen potenciál z nových aut. O to zajímavější závody nás čekají,“ doufá.

Autor: Matěj Tomíček