Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chybí nám domácí houstičky, říká Soukalová. Volno věnuje odpočinku

Sport

  18:24
SOČI (Od naší zpravodajky) - Při pohledu na azurové nebe nad areálem v Krasnaje Poljaně se usmála. Poslední tréninky před startem olympijských soubojů bere Gabriela Soukalová zejména díky počasí "jako odměnu". Zároveň však přiznává, že v dějišti olympiády lehce zlenivěla. "Člověk si rychle zvykne, když je tady něco příjemného," pochvaluje komfort olympijské vesnice.

Gabriela Soukalová v Soči. foto: MAFRA - Michal Sváček

Ta biatlonová se nachází jen kousek od těžkých tratí, čeští reprezentanti často končí tréninky procházkou směrem k české misi v horské vesnici.

"Tam je taková pohoda! Až pojedeme domů, nebude se mi chtít nic dělat," varuje Soukalová do Česka. "Třeba příprava oběda nebo snídaně, to bude asi největší problém," směje se.

Přitom právě k jídelníčku, ač mají v olympijské vesnici pestrý výběr, směřují jediné české stesky. Biatlonistům schází české pečivo. "Rusové ho nemají moc dobré, je to takový suchý černý moskevský chleba. Chybějí nám domácí houstičky," přiznává Soukalová. I proto se u snídaně v českém týmu výrazně zvýšila spotřeba jogurtů a kaší.

Jinak ale čtvrtá žena průběžného pořadí Světového poháru chválí.

Zejména vizuální proměnu střelnice, jejíž monstrózní zeď organizátoři nabarvili na bílo a zpestřili obřími olympijskými kruhy.

Také slunce, které zalilo oblast mezi horskými štíty. "Kéž by to vydrželo. Věřím, že nám pak vydrží i dobrá nálada."

A samozřejmě pocity z tréninků. "Připadá mi, že je to docela v pohodě."

V úterý absolvovala jeden rychlejší trénink, ve středu se věnovala střelbě. Na běžkách kombinuje lehčí profil tratí pro klasické lyžování se střeleckými tréninky, při nichž se sžívá s náročnými pasážemi biatlonového areálu. "Na běžeckých tratích je profil příjemnější, u nás by se člověk po tréninku moc nevyjel."

V neděli se poprvé postaví na start

Oceňuje také snahu ruských pořadatelů, kteří od loňského Světového poháru upravili náročné tratě v moderním areálu. "I v nejužších místech jsou o hodně širší, což je určitě příjemné."

Souboje o olympijské kovy může výrazně ovlivnit kvalita sněhu. "Trochu se bojím. Když přituhne a sníh bude hodně krystalický, ve sjezdech to bude docela mazec," netají česká biatlonová kometa.

V neděli se poprvé postaví na start olympijského závodu her v Soči, čeká ji sprint. Do té doby ji má v plánu jen závěrečné ladění, žádné povinnosti, rozptylování. Akorát návštěva maminky, Gabriely Soukalové st. - stříbrné olympioničky z běžecké štafety ze Sarajeva 1984 - ji na chvíli vytrhne ze stereotypu. "Půjdeme na kafe a pokecáme. Dlouho jsme se pořádně neviděly."

Jinak věnuje veškerý volný čas odpočinku. Ani k oblíbenému kreslení se nedostala. "Musela jsem dohnat spánkový deficit. Kvůli cestování byl pro nás program posledních týdnů hodně náročný. Cítila jsem se unavená, a proto jsem se snažila hlavně hodně spát a odpočívat."

Spánek si dopřála i odpoledne, mezi tréninkovými jednotkami. "Což jindy rozhodně nedělám. Nemohu o sobě říct, že bych patřila mezi odpolední spáče."

V Soči však bude nastřádanou energii potřebovat. Před sebou má celkem šest startů...

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...