Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tsitsipas napodobil Hewitta. Jako nováček na Turnaji mistrů získal trofej pro sebe

Stefanos Tsitsipas se raduje z triumfu na Turnaji mistrů. foto: ČTK/AP

Novým králem tenisového Turnaje mistrů se stal Stefanos Tsitsipas. Jednadvacetiletý Řek v nedělním finále v Londýně porazil Rakušana Dominika Thiema v urputné třísetové bitvě 6:7, 6:2 a 7:6 za dvě a půl hodiny.
  22:00

První řecký účastník vrcholu sezony Tsitsipas ovládl ovládl Masters jako sedmý debutant a je nejmladším vítězem od roku 2001, kdy triumfoval dvacetiletý Australan Lleyton Hewitt.

Nejmladším vítězem v padesátileté historii tohoto klání je legendární Američan John McEnroe, který v roce 1978 uspěl jako devatenáctiletý.

Za třetí titul v sezoně si Tsitsipas připíše na konto 2,66 milionu dolarů (61,5 milionu korun) a ukončí sezonu na šestém místě světa. Thiem bude v žebříčku čtvrtý.

„Byl jsem frustrovaný z toho hrát utkání pod tak obrovským tlakem, ale o to více jsem teď uvolněný a nadšený z vítězství,“ řekl krátce po mečbolu Tsitsipas, který tak navázal na loňské prvenství na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let.

V hodinu a pět minut dlouhém prvním setu nevyužil ani jeden z finalistů své šance. 

Thiem měl dva brejkboly a Tsitsipas tři, ale rozhodl až tie-break, v kterém šel první do vedení Rakušan. O náskok sice přišel, ale nakonec vyhrál 8:6.

Ve druhém setu hrál Tsitsipas jako rozzuřený býk a vyvinul obrovský tlak, kterému Thiem nestačil čelit. 

Řek rychle vedl 4:0 a vynutil si rozhodující dějství. „Netuším, proč jsem hrál tak parádně. Byl jsem v pohodě a nedal mu šanci,“ řekl.

Za dva tituly v sezoně a vítězství na Turnaji mistrů si Tsitsipas připíše na...
Stefanos Tsitsipas se raduje z triumfu na Turnaji mistrů.

První výhodu získal ve třetím setu Tsitsipas, ale Thiem srovnal na 3:3. Oba hráči se opírali do míčů vší silou a projektily létaly z jedné strany na druhou. Další ztráta servisu už nepřišla a vítěze určil tie-break.

V tom vedl Tsitsipas 4:1, Thiem po drtivém bekhendu vyrovnal, ale pak Rakušana zradil forhend. Thiem po něm udělal dvě chyby ve hře, při prvním mečbolu poslal return do autu a Tsitsipas mohl slavit.

Po utkání se tenisté u sítě vřele objali a Tsitsipas několikrát pochvalně poplácal Thiema po ramenou. „Doufám, že nás čekají v budoucnu další velká finále. Opravdu se na další bitvy moc těším,“ řekl šestadvacetiletý Rakušan.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...