Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čína kvůli hrám vyžene studenty

Sport

  21:42
PEKING - Čínské úřady nutí všechny zahraniční studenty opustit před začátkem srpnové olympiády zemi a nedávají jim víza na červenec a srpen, tvrdí zástupci pekingských univerzit. Čínské ministerstvo zahraničí se k záležitosti odmítlo vyjádřit, uvedla agentura DPA.

Čína. foto: ČTK

"Dokonce i ti (zahraniční studenti), kteří budou pokračovat ve studiu v dalším semestru, musí na oba měsíce odjet. Pokyny přišly z vyšších míst," oznámila mluvčí Pekingské univerzity. Situace na ostatních vysokých školách v čínské metropoli je podle ní stejná a univerzity údajně ani nesmějí vypisovat letní kurzy.

Podle čínských zdrojů citovaných DPA nebudou vypisovat letní kurzy pro zahraniční studenty ani univerzity ve východočínských provinciích An-chuej a Chej-lung-ťiang.

Thomas Schmidt-Dörr, pekingský zástupce německé Svobodné univerzity v Berlíně, podotýká, že většina studentských víz je platná do pouze do konce semestru, tedy do konce června nebo začátku července. Podle Schmidta-Dörra je ale možné požádat o prodloužení víza. Evropští diplomaté v Pekingu nicméně už v minulosti upozorňovali na stížnosti studentů, že čínské úřady podobné žádosti paušálně zamítají.

Podle DPA vytvářejí čínské úřady čtyři měsíce před olympijskými hrami v Pekingu řadu překážek, které komplikují zahraničním návštěvníkům cestu do Číny. Přístupem čínské strany jsou podle agentury postiženi především obchodníci, kteří Čínu často navštěvují v rámci služebních cest. Nyní jim však úřady nevydávají víza pro opakovaný vstup do země.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!