Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čína má strach z teroristů

Sport

  7:50
PEKING - Pro pořadatele olympijských her v Pekingu je bezpečnost jedním z hlavních témat. Čína podle tamních médií vyhodnotila jako největší hrozbu pro nadcházející olympiádu možný teroristický útok. Zároveň se obává nepokojů ze strany protičínských aktivistů, kteří už několikrát zkomplikovali cestu štafetě s olympijskou pochodní.

Čínská policie je v pohotovosti. foto: ČTK


Čínští organizátoři  si rozpočtu na zajištění bezpečnosti vyčlenili 300 milionů dolarů. Ve srovnání s hrami v Aténách jde sice zhruba o šestinu z tehdejší sumy, což je ale dané i tím, že komunistický režim trvale disponuje velice početnými bezpečnostními složkami.

Bezpečnost, nebo represe?
Život v Pekingu připomíná s blížícím se zahájením OH vyhlášení výjimečného stavu. Kolem hlavních závodišť byly rozmístěny rakety země-vzduch, ve městě jsou stovky kontrolních stanovišť a dění v ulicích, z nichž zmizeli pouliční prodavači jídla a dalšího zboží, snímají tisíce kamer.


Jeho obyvatelé čelí desítkám různých omezení. Poštou si nemohou posílat například ani mýdlo, v metru je čeká kontrola zavazadel. Zevrubné kontrole neuniknou veškeré zásilky směřující do olympijské vesnice a na sportoviště.

Minulý týden Čína oznámila, že policie v první polovině letošního roku zadržela na převážně muslimském území na západě země obývaném ujgurskou populací 82 osob podezřelých z plánování teroristických útoků. Úřady ale dosud žádné hmatatelné důkazy o terorismu nepřinesly. Její kritici naopak tvrdí, že Čína zneužívá hry jako záminku k represím proti vnitřnímu disentu.

Pokud jde  o  terorismus, zapsaly se do historie nejsmutněji OH v Mnichově v roce 1972. Během zákeřné akce palestinského komanda bylo uneseno 11 Izraelců, všichni zahynuli. Zatím poslední teroristický čin se udál na OH v Atlantě.

V hledáčku atentátníků nebyly jen Mnichov a Atlanta. V Barceloně 1992 panovaly obavy z baskických separatistů ETA, pět měsíců před hrami 2000 byli zase zatčeni tři Afghánci, kteří prý byli ve spojení s Usámou bin Ládinem a připravovali útok na malý jaderný reaktor na jihu Sydney.


Organizace Al Kajda je noční můrou současného světa. Šéf Interpol u Ronald Noble v dubnu varoval, že v době konání OH v Pekingu reálně hrozí teroristický útok právě z této strany.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...