Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čína nebude 'šikanovat' novináře

Sport

  11:37
PEKING - Pekingská policie by měla přestat zasahovat do práce zahraničních novinářů, kteří zpravodajsky kryjí nadcházející olympijské hry. O pasážích z interního policejního dokumentu citovala agentura Reuters.

Čínský policista si fotografuje autora tohoto agenturního snímku. foto: Robert F. BukatyČTK

Olympijské hry vyvolaly globální vlnu kritiky za porušování práva novinářů informovat, za blokování přístupu médií k internetu či zacházení s disidenty, se signatáři peticí či s obyvateli Tibetu.

Na základě nových pravidel, která byla vydána minulý týden, by pekingští policisté napříště neměli zasahovat do protivládních veřejných projevů týkajících se zakázaného hnutí Fa-lun-kung, či nezávislosti Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Tibetu nebo Tchaj-wanu.

Uvozovky dolníZahraničním novinářům už nebude bráněno v natáčení na náměstí Tchein-an-menUvozovky horní


Zakročit mají policisté jen v případě, že půjde o "významnou akci, která přiláká dav či naruší veřejný pořádek", anebo se bude konat na náměstí Tchien-an-men či jiném politicky citlivém místě.

Pravidla také zakazují policistům zakrývat či jinak blokovat objektivy fotoaparátů a kamer novinářů či poškozovat jejich vybavení. Zaměstnanci bezpečnostních sil nemají právo zabavovat paměťové karty z fotoaparátů a reportéři nesmějí být odvezeni na policejní stanici k výpovědi v "obyčejných případech".

"Zahraničním novinářům už nebude bráněno v natáčení na náměstí Tchein-an-men," dodal na dotaz agentury Reuters oficiální činitel, který si nepřál být jmenován. Podle tiskové agentury Nová Čína reportéři jen musejí požádat 24 hodin předem, chtějí-li točit na náměstí, které se v roce 1989 stalo dějištěm krvavého potlačení prodemokratického hnutí.

"Tohle je dobrá zpráva, pokud to tak opravdu bude platit," říká Bob Dietz z Výboru na ochranu novinářů. "V minulosti jsme ale byli svědky toho, že centrální vláda vyhlásila nějaké změny pravidel, ale jakmile došlo na jejich zavedení do praxe, místní úřady se jimi neřídily."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!