Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čína před OH zavře přes 250 firem

Sport

  9:00
PEKING - Představitelé čínského průmyslového města Tchang-šan v provinci Che-pej severně od Pekingu nařídili 267 firmám v oblasti zavřít od zítřka provoz. Chtějí tak zlepšit kvalitu ovzduší před olympijskými hrami. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z vlády a průmyslu.

Peking bojuje proti smogu. Ilustrační foto. foto: AFP

Mezi firmami je i 66 oceláren, koksárny, cementárny a malí výrobci energie. Jde však převážně o malé firmy a jejich uzavření by na celkový výkon ocelárenského průmyslu v regionu Che-pej nemělo mít výrazný vliv, dodávají analytici. Che-pej se na celkové kapacitě výroby ocele v Číně podílí 20 procenty.

"Je těžké odhadnout, jak hodně uzavření ovlivní výrobní kapacitu, protože většina firem patří mezi malé," uvedl analytik průmyslového portálu Umetal.com Chu Jeng-pching. Podle zdroje také úředníci nestanovili přesný termín, kdy budou moci firmy výrobu opět obnovit.

Peking patří mezi nejvíce znečištěná města na světě. Čína již v rámci boje se znečištěním ovzduším kvůli nadcházející olympiádě utratila 140 miliard jüanů (308,2 miliardy Kč).

Od 1. července nesmí do Pekingu jezdit auta, která nesplňují emisní standardy. Od 20. července Peking zahájí systém kontroly dopravy, v rámci kterého by z ulic města měla zmizet polovina ze tří milionů aut, které nyní Pekingem denně projedou.

V úterý Čína kvůli obavám ze znečištění uzavřela několik malých výrobců kukuřičného škrobu ve městech, které budou hostit olympiádu. Místní vláda v Pekingu nařídila v dubnu průmyslovým firmám v oblasti, včetně jednoho z největších producentů ocele Shougang Group, omezit nebo zastavit od 20. července výrobu. Některé firmy ze seznamu již svoji výrobu uzavřely. Firma na předměstí Pekingu Qinchang Glass podle svých představitelů již továrnu uzavřela a výrobu obnoví nejdříve po ukončení olympiády.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.