Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bojkot je ‚vadou na kráse‘. Napětí okolo olympiády podtrhlo trend posledních let

Čína získala svou první zlatou medaili ze svých domácích zimních olympijských her v Pekingu 2022. (5. února 2022) foto: AP

Šestnáct dní bude komunistická Čína středobodem nejenom sportovního světa. Pro velmoc s miliardou a půl obyvatel jsou zimní olympijské hry vysoce prestižní záležitostí. I proto její představitelé pravidelně opakují, že Peking je prvním místem na světě, které dokázalo uspořádat letní i zimní olympiádu.
  17:18

V pátek zahájená sportovní událost dává Číně příležitost ukázat se v nejlepším možném světle. I proto, že zimní olympiáda proběhne shodou okolností téměř dva roky poté, co vypukla globální koronavirová pandemie. První případy nákazy se přitom objevily právě v Číně, přičemž dodnes není zcela objasněno, odkud se vzala.

DOSAVADNÍ BOJKOTY OLYMPIJSKÝCH HER

■ 1956– tři státy (Švýcarsko, Španělsko a Nizozemsko) se odmítly zúčastnit letních her v Melbourne na protest proti potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956. Egypt, Libanon a Irák nevyslaly sportovce kvůli suezské krizi.

■ 1976 – na letní olympijské hry v Montrealu odmítla přijet většina afrických států, a to oficiálně na protest proti startu novozélandských ragbistů. Předtím startovali v Jihoafrické republice, jež byla v roce 1970 vyloučena z Mezinárodního olympijského výboru kvůli režimu apartheidu.

■ 1980 – Spojené státy a 64 dalších západních zemí odmítly přijet na letní olympiádu do Moskvy, a to kvůli sovětské invazi do Afghánistánu v roce 1979. Britové, Švýcaři nebo Rakušané však do Moskvy odcestovali.

■ 1984– patnáct států východního bloku v čele se Sovětským svazem odmítlo přijet na letní olympiádu do Los Angeles. Oficiálním důvodem byly obavy o bezpečnost sportovců, k bojkotu se nepřipojily Rumunsko, Jugoslávie a Čína.

■ 1988 – komunistická Severní Korea nevyslala sportovce na letní olympiádu v jihokorejském
Soulu, neboť údajně nebyla přizvána
jako spolupořadatel. Připojily se k ní Etiopie, Kuba a Nikaragua.

Od té doby vynaložila vláda v Pekingu značné úsilí, aby se zbavila negativní pověsti. O to citlivěji proto reagovala na rozhodnutí řady západních států zimní olympiádu diplomaticky bojkotovat.

Důvodem je potlačování lidských práv v zemi. Především jde o situaci muslimských Ujgurů v západočínské provincii Si-ťiang, kteří jsou podle vyjádření řady lidskoprávních organizací vystaveni systematickému útlaku. Předmětem dlouhodobé kritiky jsou i situace v Tibetu, který obsadila čínská armáda v roce 1950, potlačování demokratického hnutí v Hongkongu či výhrůžky vůči Tchaj-wanu.

Jak jsou na tom Číňané? Milují kolektivní sporty, přestože v nich zatím zaostávají

Spojené státy, Austrálie, Spojené království, Nový Zéland postupně oznámily, že jejich političtí představitelé ani diplomaté se olympiády nezúčastní. Těsně před startem her se k nim připojila i Indie.

Nejednotná Evropa

Evropská unie naproti tomu společný postoj vůči čínské olympiádě zaujmout nedokázala. Některé členské státy jako Dánsko, Litva nebo Česko se k bojkotu připojily. Jiné jako Německo se ještě definitivně nerozhodly a Francie se k němu připojit odmítla. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i polský prezident Andrzej Duda.

Hlavním hostem čínského vůdce Si Ťin-pchinga tak byl ruský prezident Vladimir Putin. Kromě něj přijeli mimo jiné i saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán či prezidenti Egypta a Srbska – Abd al-Fattáh as-Sísí a Aleksandar Vučić. Diplomatický bojkot odmítl i generální tajemník OSN António Guterres. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že olympijské hry jsou událostí, jež „symbolizuje roli sportu při sbližování lidí a podpoře míru“.

Ještě loni v prosinci reagoval na Twitteru mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí Čao Li-ťien na diplomatický bojkot ostrým výpadem a prohlášením, že „Spojené státy zaplatí za své praktiky vysokou cenu“. „Konec vměšování“ do zimních olympijských her požadovala Čína po USA ještě těsně před jejich zahájením. V telefonátu se šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem čínský ministr zahraničních věcí Wang I prohlásil, že jakýkoli tlak USA prý povede k ještě většímu semknutí čínského národa a nezabrání tomu, aby byl ještě silnější.

Napětí okolo olympiády podtrhlo trend posledních let v podobě oslabování provázanosti Číny s okolním světem a naopak uzavírání se před ním. Zatímco v minulosti nevynechali její nejvyšší představitelé žádnou příležitost k vystoupení na mezinárodních fórech, chyběl prezident Si na loňských vrcholných schůzkách skupiny G20 v Římě i na klimatickém summitu v Glasgow.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč