Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Číňané začali odpočítávat rok do olympiády

Sport

  16:31
PEKING - Ode dneška přesně za rok odstartují letní olympijské hry v Pekingu. Jeho obyvatelé si to připomněli tradiční masovou rozcvičkou a slavnostním zahájením odpočítávání.

Tradiční masovou rozcvičkou začalo v Pekingu odpočítávání posledního roku do začátku letních olympijských her, foto: ČTK

Hodiny začaly odpočítávat čas ve 20:08 místního času za účasti prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Roggea, jenž přednesl formální pozvání do Pekingu všem 205 členům výboru.

Hlavní část oslav se odehrála na náměstí Tchien-an-men, kde se shromáždilo zhruba 10.000 lidí. Čas 08:08 večer nebyl vybrán náhodou, protože osmička je v Číně považována za šťastné číslo.

Na ceremoniálu zazněla mimo jiné i oficiální titulní píseň olympiády "Jsme připraveni", kterou za doprovodu orchestru představila stovka zpěváků z pevninské Číny, Hongkongu a Tchaj-wanu.

Obyvatelé Pekingu, z nichž se podle agentury Reuters více než milion zúčastnil v místních parcích tradiční organizované ranní rozcvičky, již dlouhé hodiny před slavností zaplnili ulice centra města, aby se dostali co nejblíže k náměstí.

Spolu s formálním vstupem do posledního roku zbývajícího do začátku her začalo v Pekingu i testování již hotových sportovišť. Jako první z celkem 26 plánovaných generálek se odehrává na kanále Šun-i, kde se ode dneška koná mistrovství světa juniorů ve veslování.
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...