Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Čínský talent si před premiérou na Masters zatrénoval s Woodsem

Sport

  19:01
AUGUSTA (USA) - Čtrnáctiletý čínský chlapec Kuan Tchien-lang ve čtvrtek přepíše historii nejslavnějšího golfového turnaje Masters. V Augustě bude nejmladším účastníkem: při zahájení soutěže o zelené sako mu bude přesně 14 let, pět měsíců a 17 dní. Velký okamžik zažil už v pondělí, když ho vyzval k tréninkovému kolu Tiger Woods. Nejlepšího hráče posledních let ale čínský školák nejprve požádal o autogram.

Čtrnáctiletý čínský golfista Kuan Tchien-lang a Američan Tiger Woods foto: ČTK

"Byly mi tak tři nebo čtyři, když jsem Woodse sledoval v televizi, jak Masters vyhrál," řekl Kuan Tchien-lang po životním zážitku. Do Augusty se kvalifikoval loni v listopadu z asijsko-pacifického amatérského mistrovství v Thajsku. Věkový rekord na Masters dosud držel Ital Matteo Manassero, jemuž bylo v roce 2010 šestnáct let.

Čtrnáctiletý čínský golfista Kuan Tchien-lang

"Trefoval to docela dobře," řekl lídr světového žebříčku Woods po krátké lekci s čínským chlapcem. "Dal jsem mu pár rad, abych mu trochu pomohl," dodal Woods, který Masters vyhrál čtyřikrát. Naposledy v roce 2005 a poprvé v roce 1997, tedy rok předtím, než se Kuan Tchien-lang narodil. Woodsovi při prvním triumfu bylo jednadvacet, v Augustě debutoval v devatenácti.

Kuan Tchien-lang začal hrát golf ve čtyřech letech a v roce 2011 vyhrál juniorské mistrovství světa o 11 ran. Loni v dubnu se stal rekordmanem profesionální European Tour, když si ve 13 letech zahrál na China Open v Tchien-Ťinu. Ze 156 golfistů skončil mezi posledními. Letos v březnu mu věkový rekord na ET sebral ještě o rok mladší krajan Jie Wo-čcheng.

Autor: