Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Clijstersová je opět na trůnu. V moderní éře jako první matka

Sport

  20:36aktualizováno  21:45
PAŘÍŽ/PRAHA - Dvorcem se nesla píseň Simply the Best od Tiny Turnerové. A Kim Clijstersová je opravdu nyní jednoduše nejlepší. Belgická tenistka za hodinu smetla ve čtvrtfinále turnaje v Paříži Jelenu Dokičovou 6:3 a 6:0 a po pěti letech se v pondělí stane světovou jedničkou.

Kim Clijstersová. foto: ČTK

"Je úžasné stát se jedničkou právě v Paříži. Jsem moc štastná," usmívala se na kurtu. "Jsem ráda, že se vyplatilo úsilí z poslední doby. Teď se ještě pokusím vyhrát celý turnaj. Ale jinak se pro mě osobně vlastně ani nic nemění. " dodala.

Clijstersové se přitom vůbec nevyvedl začátek utkání. Působila nervózním dojmem, Australanka Dokičová brzy vedla 3:0. Jenže pak Belgičanka ukázala, co ji zdobí – rychlý pohyb a přesné tvrdé údery. Výsledek? Dvanáct vyhraných her v řadě. Dokičová se prakticky nezmohla na odpor a po hodině mohla soupeřce jen pogratulovat.

Příběh talentované Belgičanky tak trochu připomíná laciný scénář z hollywoodské produkce. V patnácti letech se stala nejmladší seniorskou šampionkou své země, v šestnácti byla vyhlášena objevem roku na okruhu WTA. V roce 2002 ve finále Turnaje mistryň porazila Serenu Williamsovou a připsala si první velké vítězství v kariéře.

V následujícím roce titul na Turnaji mistryň obhájila, ovšem už v pozici světové jedničky ve dvouhře i čtyřhře. V roce 2005 zvítězila na US Open, ale pak její kariéru přibrzdila častá zranění.
Šestého května 2007 oznámila, že s tenisem končí. "Rakety jdou na hřebík. Dám přednost zdraví a soukromému životu," vysvětlovala důvody odchodu. O dva měsíce později si vzala amerického basketbalistu Briana Lynche, 27. února 2008 se jim narodila dcera Jade Ellie.

Návrat a tři grandslamy
Jenže Clijstersová bez tenisu dlouho nevydržela. Třináct měsíců po narození potomka oznámila návrat na kurty. Následně vyhrála šest titulů, včetně Australian Open a posledních dvou US Open.

Nyní navíc vystřídá v pozici světové jedničky Caroline Wozniackou z Dánska, která kralovala čtyři měsíce. Sedmadvacetiletá Clijstersová se tak stane v moderní éře první tenistkou-matkou, která dosáhla až na vrchol.

Třetího února přitom rodačka z městečka Bree oznámila, že do dvou let skončí s tenisem definitivně. "Už nejsem nejmladší, Jade bude muset do školy, takže je tady hodně věcí, které pro mě jsou důležitější než cestování s tenisem," řekla agentuře Reuters.
"Takže kdyby mi řekli, ať hned skončím, neměla bych s tím problém. Nemusím hrát tenis každý týden," dodala.