Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Co Banka vykolejilo? Vlastní chyba i spálená skluznice

Sport

  17:07
BEAVER CREEK / PRAHA - Hrůzostrašný karambol Ondřeje Banka při kombinačním sjezdu na mistrovství světa v americkém Beaver Creeku sledovali také bývalí lyžařští reprezentanti. Bohumír Zeman, který v 70. a 80. letech celkem šestnáctkrát pronikl do elitní desítky v závodech Světového poháru v obřím slalomu, to viděl jasně - ve velké rychlosti došlo k chybě, které se nedalo předejít.

Rychle do nemocnice. Lékaři transportují Ondřeje Banka. foto: Reuters

Televizní spolukomentátor Jan Holický zase usoudil, že šlo o chybu jezdeckou.

Podle Tomáše Banka, lyžařova bratra a kouče, došlo k pádu tím, že se skluznice spálila o led. „U hrany se udělala půlcentimetrová díra, která mu v inkriminovaném momentu tahala za nohy. Lyže mu pak nefungovala tak, jak byl zvyklý,“ uvedl pro Český rozhlas. „S tím, že byl asi trochu unavený, nedokázal dobře zareagovat a stala se chyba,“ dodal.

NA JEDNÉ LYŽI. Ondřeji Bankovi před posledním skokem v kombinačním sjezdu vypnula lyže a na jedné nekontrolovatelný let nemohl ustát.

S tím souhlasí legendární sjezdař Bohumír Zeman. „Chyby se stávají. Dojde k nim snadno, když si uvědomíte, že Ondra jel rychlostí přes sto kilometrů za hodinu. Skluznice se při takové rychlosti spálí a lyže se snadno zařízne.“

Předejít se tomu podle Zemana nedá. „Pokud vůbec ano, tak velmi těžko. Pro takové podmínky se maže tvrdými vosky, ale to oni určitě udělali. Jde o normální opotřebení, k čemuž stačí málo - suchý sníh a velká rychlost.“

Zkrvaveného Ondřeje Banka prohlížejí záchranáři v cílovém prostoru.
Bank zůstal bezvládně ležet v cílovém prostoru.
Tohle ještě ustál. Jízda na hraně a často i za hranou rizika je však pro...
Ondřej Bank v nemocnici. V obličeji má několik stehů. Z ošklivého pádu vyvázl...

„Trochu jsem tam zkoušel novou linii, ale nepočítal jsem s tím, že tam bude tolik hlubokého sněhu,“ uvedl Ondřej Bank, když už byl zpět na hotelovém pokoji. Toho si všiml také bývalý reprezentant a televizní expert Jan Holický.

„To bylo patrné - Ondra zvolil úplně jinou stopu než ostatní závodníci a dostal se do míst, kudy ještě nikdo nejel a kde byl nahrnutý sníh. V sobotním sjezdu ztratil a v kombinačním to chtěl vylepšit. ovšem byla to jedecká chyba, na sníh najel nepřipravený. Došlo k přetížení a jak se snažil udržet správný směr, lyže se mu zařízla a vypnula. Ostatní závodníci jezdili až čtyři metry od brány, ale Ondra ji srazil - jeho stopa byla příliš venkovní,“ přemítal Holický.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...