Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Co vám uniklo z OH: Rusové splnili úkol, Kanada vládne hokeji

Vladimír Putin

  21:19
Nesledovali jste zprávy ze zimní olympiády? Přinášíme vám přehled toho nejzajímavějšího, co se poslední den her v Soči stalo.

Kanaďané slaví vítězství v olympijském finále foto: Reuters

Češi v akci. Možná to byl jeho poslední olympijský závod a podle představ mu rozhodně nevyšel. Ačkoliv neměl Lukáš Bauer od běžeckého maratonu na 50 kilometrů volnou technikou přehnané ambice, s 31. místem Lukáš Bauer spokojený nebyl. O dvě místa lépe než on skončil dálkový specialista Petr Novák. Český čtyřbob dojel na šestnáctém místě.

Vítěz dne. Co nevyšlo podle českých představ, to se víc než povedlo domácím vytrvalcům. Ti obsadili na padesátikilometrové trati kompletní stupně vítězů. Zlato slaví Alexandr Legkov, stříbro Maxim Vylegžanin a bronz Ilja Černousov. Díky tomu a triumfu bobistů se ruská výprava zároveň odpoutala od druhého Norska v medailovém pořadí národů a splnila tak jeden z "úkolů" Vladimira Putina.

Poražený dne. Mohlo to být pokračování stylového střídání. 2002 - Kanada, 2006 - Švédsko, 2010 - Kanada, jenže 2014 - opět Kanada. Švédští hokejisté, pasováni už před startem olympijského turnaje na jednoho z favoritů, nedokázali dát ve finále kanadskému brankáři Careymu Priceovi ani jeden gól a po prohře 0:3 oplakávali stříbro. Záhy navíc vyšlo najevo, že jejich útočník Nicklas Bäckström neprošel dopingovou kontrolou.

Výrok dne. Kapitán kanadských hokejistů Sidney Crosby po zisku zlaté medaile: "My samozřejmě dobře známe historii hokejové rivality mezi Kanadou a Ruskem. I proto je báječné, že jsme našli cestu k vítězství zrovna tady."

FOTO DNE

Nejdříve se jeden z kruhů opět neotevřel...

Jindy až úzkostlivě vážní Rusové ukázali při loučení s olympiádou v Soči i povedený žert. Nerozvřeným pátým olympijským kruhem při závěrečném ceremoniálu dali vzpomenout na ostudný kiks při zahajování her.

Autor: