Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Contador nekončí. Trest považuje za nespravedlivý

Tour de France

  20:20aktualizováno  22:15
Španělský cyklista Alberto Contador den po dvouletém trestu za doping a odebrání titulů z Tour de France i Gira d'Italia hovořil o nespravedlnosti. Před novináři v domovském městě Pinto u Madridu konstatoval, že prožívá muka a že je nevinný, a zdůraznil, že kariéru končit nehodlá.

Španělský cyklista Alberto Contador byl potrestán za doping foto: ČTK

"Je to opravdové utrpení. I s rozsudkem, který mám v ruce, se stále cítím nevinný. Nedopoval jsem. Něco v tomhle systému nefunguje," prohlásil devětadvacetiletý Contador, který se proti dopingovým pravidlům provinil v červenci 2010 během volného dne Tour de France, kterou později vyhrál. Pozitivní vzorek byl zveřejněn až o dva měsíce později.

Na verdikt čekal dlouhých patnáct měsíců, v pondělí se od Sportovního arbitrážního soudu (CAS) dozvěděl, že za nález clenbuterolu má na dva roky zastavenou činnost se zpětnou platností. Závodit nesmí do letošního 5. srpna a měl by přijít o všechny vavříny z tohoto období.

"Trestu nerozumím. Prožívám muka, i celá moje rodina, ale jsem si jistý jednou věcí - končit nehodlám a budu jezdit dál. Chci znovu jezdit ty největší závody a budu dál závodit čistou cestou, tak jak jsem to dělal po celý svůj život. Tohle všechno mě do budoucna ještě zocelí," řekl na tiskové konferenci Contador.

Nikde nebylo jasně řečeno, že dopoval

Španěl se hájil tím, že clenbuterol se mu do těla dostal v kontaminovaném mase. Sportovní arbitráž však rozhodla, že je vinen. "Je to nespravedlivé," reagoval slavný španělský cyklista, jemuž zůstaly triumfy z nejtěžšího etapového závodu Tour z let 2007 a 2009 a z Gira před čtyřmi lety. Ve stejné sezoně 2008 vyhrál i poslední podnik z Grand Tours, domácí Vueltu.

"Snažil jsem se ten rozsudek pochopit, ale nepovedlo se mi to. Nemohu uvěřit trestu, který mi dali. Jestli existuje něco, jak bych mohl ještě více prokázat svoji nevinu, rád bych o tom věděl," uvedl Contador. "Jedinou satisfakci, kterou cítím bez ohledu na to, jaké bylo rozhodnutí, je to, že nebylo nikde jasně řečeno, že jsem dopoval," dodal.

Od své stáje Saxo Bank a jejího šéfa Bjärneho Riise cítí maximální podporu. I samotná banka ujistila, že tým bude nadále sponzorovat a Contadorův trest nebude mít na spolupráci obou stran žádný vliv. Vliv však má na smlouvu mezi samotným závodníkem a stájí, která bude pozastavena.

Alberto Contador při stoupání na Tour de France.

"Když nemůže Alberto pro tým závodit... Kontrakt prostě nemůže pokračovat, ale myslím, že to je zcela obvyklé," vysvětlil Riis na tiskové konferenci v Madridu s tím, že sice rozhodnutí CAS respektuje, ale stojí stoprocentně za Contadorem. Později také dodal, že by byl šťastný, pokud by s ním mohl i v budoucnosti znovu spolupracovat.

"Ptali jsme se mnohokrát sami sebe v průběhu celé kauzy, zda jsme jako tým mohli udělat něco jinak. Ale opravdu si nemyslím, že by šlo udělat něco odlišně od toho, jak se snažíme co možná nejvíce podporovat každého z našich jezdců," podotkl Riis.

Saxo Bank sponzoruje tým od roku 2008. Původní kontrakt vypršel po sezoně v roce 2010, ale jakmile se objevila informace, že Riis podepsal smlouvu s Contadorem pro rok 2011, byl záhy obnoven. A stejně tomu bylo i pro letošní rok.

Banka dotuje stáj ročně částkou osm až 9,4 milionu eur. Zůstává však nyní nezodpovězenou otázkou, zda bude muset tým, jehož barvy nemůže hájit nejzářivější hvězda, nějaké peníze vrátit, či nikoliv. "Tyto detailní podmínky našeho kontraktu nebudeme komentovat," řekl šéf banky Lars Seier Christensen serveru sporten.tv2.dk.

Sponzor věří Contadorovi

I přes své zklamání z rozřešení celé kauzy i on stojí na straně potrestaného hříšníka. "Samozřejmě jsme z toho zklamaní, ale cítím s Albertem. Když budu mluvit za sebe, jsem si jistý, že neudělal nic špatného," věří Christensen. "Ale takový je ten systém a my musíme hledět dopředu. Vítězné závody i tak přijdou," dodal Christensen.

Zda opravdu přijdou významná vítězství a vavříny, bude ale podmíněno i tím, jestli UCI po prověření situace uzná, že si Saxo Bank bude schopna udržet status týmu pro World Tour, s nímž je kromě jiného spojena i automatická pozvánka na Tour de France, Giro a Vueltu. V současnosti totiž nesplňuje potřebná kritéria, neboť Contador "vyjezdil" okolo 68 procent bodů stáje a o ty nyní kvůli anulování všech výsledků tým přišel.

Proti verdiktu CAS se může Contador do 30 dnů odvolat k civilnímu soudu, podle jeho slov nyní situaci zkoumají právníci. "Budeme bojovat až do konce. Právníci probírají, jaké máme možnosti," prohlásil Contador.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.