Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Contador předvedl na Tirreně drtivý finiš, Kreuziger je celkově třetí

Sport

  16:54
V sobotu "jen" vyhrál. V neděli už španělský cyklista Alberto Contador své největší soupeře deklasoval. Jeho útok v druhé z horských etap Tirrena-Adriatika byl jako úder drtivou pěstí. Španěl si za něj vysloužil suverénní celkové vedení. A skvěle pokračuje i Roman Kreuziger, je už celkově třetí.

Alberto Contador při stoupání foto: ČTK/AP

Contador nyní vede s převahou 2:08 minuty na Kolumbijce Quintanu, lídra Movistaru, a 2:15 na Kreuzigera. Další kandidát pódia, Kolumbijec Moreno, ztrácí na 4. místě už 2:39 minuty.

Pondělní etapa je sprinterská, definitivně tak rozhodne úterní závěrečná časovka na devět kilometrů v San Benedettu del Tronto. Že po ní bude Contador šampionem Tirrena, letos jednoho z nejlépe obsazených závodů sezony, je prakticky jisté.

Ale Roman Kreuziger může zaútočit na druhou příčku Quintany. Kolumbijec bude vzhledem ke své malé váze proti němu při rovinaté a u moře možná i větrné časovce v nevýhodě.

Český cyklista by tak vylepšil své dosavadní maximum z Tirrena. Tím je na tomto podniku World Tour třetí místo z roku 2011.

Polák Michael Kwiatkowski z Omegy, po sobotní etapě muž v modrém trikotu lídra závodu, před nedělním dějstvím věštil: "Alberto se na mě dneska pokusí najet co nejvíc sekund."

Španěl věděl, že Polák skvěle umí časovku, při které v úterý závod vyvrcholí. Vždyť v boji proti chronometru už Contadora letos porazil při závodě Kolem Algarve.

A tak si Contador nečekaně brzy zavelel: Útok!

Přesto snad nikoho nenapadlo, jak ničivý dopad bude tento útok mít na mladého lídra Omegy.

Do cíle chybělo ještě 32 kilometrů, když při stoupání na Passo Lanciano (1306 m) stáje Movistar a Tinkoff-Saxo neustále stupňovaly tempo. Skupina favoritů se smrskla na 25 cyklistů.

A pak to přišlo. Vpřed vypálili Contador s Quintanou a ujeli ostatním.

Španěl se s tím nespokojil, vždyť Kolumbijec byl za ním v celkovém pořadí jen 7 vteřin - a tak vzápětí ukázal záda i jemu.

Kwiatkowski nedokázal zareagovat. Ztráta jeho skupiny narůstala. Minuta, dvě, tři, čtyři minuty...

Contador dostihl Australana Hansena a později i další tři muže z předchozího dlouhého úniku, kteří byli z pohledu absolutní klasifikace nezajímaví, a chvíli s nimi pokračoval.

Za nimi se zformovalo kvinteto pronásledovatelů: Quintana, Peraud, Pozzovivo, Nieve a Caruso. Jenže i jejich ztráta stoupala, až takřka na dvě minuty.

V další skupince šlapal Roman Kreuziger, jehož chvíle měly teprve přijít.

Na samém konci v Guardiagrele čekala drsná zeď, sice jen 610 metrů dlouhá, ale místy až 30 procentní! Tedy se pokusil poodjet Ted King z Garminu, jeden z původních uprchlíků. Ovšem Contadorova odpověď v úzké uličce mezi fanoušky, kde se mnozí cyklisté jen potáceli, byla nemilosrdná.

Sám přede všemi a už druhý den po sobě projížděl lídr týmu Tinkoff-Saxo vítězně cílem etapy, bil se do prsou, pak se nevěřícně držel za hlavu a ještě chvíli poté ukazoval své pistolerské gesto.

Kwiatkowskimu chybělo ke splnění snu šest minut

Kreuziger proťal cíl sedmý s odstupem 1:42 skupiny, ale coby druhý nejlepší z mužů, usilujících o pódium v celkové klasifikaci. Až za ním zůstali Quintana, Horner, Scarponi a další hvězdy.

Kwiatkowski byl odrovnán, ztratil 6 minut! Jeho sen, že si po závodě Kolem Algarve a po klasice Strade Bianche připíše na Tirrenu třetí letošní triumf, se rozplynul. Přitom ještě před dvěma dny Polák v Itálii tvrdil: "Proč bych nemohl vyhrát i tady? Mám v zádech skvělý tým."

Tentokrát jej ani skvělý parťák Rigoberto Uran nedotlačil do cíle dřív. Ale ještě hůř dopadla hvězdná stáj Sky. Poté, co už před startem úvodní etapy muselodstoupit kvůli zranění zad Chris Froome, vzdal kvůli nemoci i Richie Porte.

Loňská dominance party v dresech týmu Sky se letos zatím neopakuje.

Teď vládne Tinkoff-Saxo. 

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 5. etapa (192 km)

1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 4:54:42, 2. Geschke (Něm./Giant) -6, 3. King (USA/Garmin) -45, 4. Hansen (Austr./Lotto) -1:01, 5. Péraud (Fr./AG2R) -1:26, 6. Caruso (It./Kaťuša) -1:39, 7. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -1:42.

Průběžné pořadí: 1. Contador 21:01:30, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2:08, 3. Kreuziger -2:15, 4. Arredondo (Kol./Trek) -2:39, 5. Péraud -2:40, 6. Nieve (Šp./Sky) -2:50.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...