Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Contador se chce i přes varování odvolat proti ročnímu trestu za doping

Sport

  17:03
MADRID - Španělský cyklista Alberto Contador oznámil, že se odvolá proti ročnímu trestu za loňský dopingový případ a bude svou nevinu hájit až do konce. Neřídil se tak varováním prezidenta Španělského cyklistického svazu (RFEC) Juana Carlose Castaňa, který jej upozornil na to, že může nakonec dostat ještě delší distanc.

Tour de France (Alberto Contador) foto: Reuters

Trojnásobný vítěz Tour de France Contador byl ve středu španělským svazem potrestán za pozitivní nález na clenbuterol, který mu v těle našli při druhém volném dnu loňské Tour. Osmadvacetiletý cyklista na dnešní tiskové konferenci oznámil, že se hodlá odvolat.

"Vůbec s trestem nesouhlasím. Budu se hájit až do samého konce. Cítím se jako oběť, oběť systému," prohlásil rezolutně a celý proces označil za ostudný. Zároveň popřel, že by měl v plánu skončit s cyklistikou.

"Bude z toho ještě zamotanější případ. A navíc si může uškodit," varoval předtím Contadora Castaňo. Za dopingový trest totiž všeobecně platí dvouletý trest, který pro španělského jezdce mohou požadovat Mezinárodní cyklistická unie (UCI) i antidopingová agentura (WADA).

Contador má "čas" do 9. února
Contador má nyní do 9. února čas předložit nové skutečnosti a důkazy, které by hovořily v jeho prospěch. Poté svaz vynese definitivní verdikt o výši trestu. Případ však může skončit až u arbitráže v Lausanne.

Nová posila stáje Saxo Bank byla provizorně suspendována od loňského srpna a v současné době se připravuje s týmem na Mallorce. Dopingový nález vysvětloval Contador tím, že snědl kontaminované maso. Jelikož národní svaz nedokázal jednoznačně určit, jak se clenbuterol do jeho těla dostal, zvolil v tomto případě pouze roční trest.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...