130 let

Španělský cyklista Alberto Contador (vlevo vpředu) | foto: ČTK

Contadorův tým má problémy. Hvězda kývla na razantní snížení platu

Tour de France
  •   19:00
KODAŇ - Španělský cyklista Alberto Contador přistoupil kvůli finančním problémům svého týmu Saxo-Tinkoff, za který jezdí i Roman Kreuziger, na snížení platu. Podle dánského serveru BT.dk přijde vítěz pěti Grand Tour o zhruba 10-15 procent původně dohodnuté částky.

V situaci, kdy majitel stáje Bjarne Riis stále ještě nemá nového sponzora na příští sezonu, se musela uskromnit i taková hvězda jako Contador. Dvojnásobný vítěz Tour de France měl údajně pro důvody snížení svého platu pochopení a přistoupil na něj bez větších problémů. Contadorův roční plat byl podle BT.dk zhruba 3,3 milionu eur, nyní si vydělá asi o půl milionu méně. Třicetiletý Španěl má nicméně ještě kontrakt s výrobcem kol Specialized, jenž mu za sezonu zajistí dva miliony eur.

"O tomhle nemám žádné informace a ani to není důležité. Důležité je nyní to, že tým bude pokračovat a Contador bude pokračovat v něm. To je vše, co k tomu můžeme říct," uvedl cyklistův mluvčí Jacinto Vidarte. Situace týmu se zkomplikovala poté, co po Tour de France oznámil druhý sponzor Tinkoff Bank, že už v příští sezoně partnerem stáje nebude. Saxo Bank sponzorem zůstane, nicméně nepokryje celou částku poskytovanou druhým partnerem.

Španělský cyklista Alberto Contador

Riis má v současné době dva kandidáty, kteří by mohli společnost ruského magnáta Olega Tiňkova nahradit. Na hledání sponzora ovšem nemá Riis moc času. Do 20. října totiž musí zaslat cyklistické unie UCI žádost o licenci WorldTour, která musí obsahovat nejen bankovní garance, ale i jména minimálně 23 smluvně zavázaných cyklistů. Zatím jich má včetně Contadora a Kreuzigra šestnáct.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz