130 let
Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval na tiskové konferenci...

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval na tiskové konferenci ČOV k událostem kolem leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest členů české olympijské výpravy včetně čtyř sportovců pozitivně testováno na koronavirus. | foto: ČTK

Olympionici hodnotili kauzu nešťastného letu do Tokia. Nic jsme neporušili, shodli se

Sport
  •   19:48aktualizováno  20:17
Necelý měsíc poté, co olympijský oheň v japonském Tokiu dohořel, se v sídle České národní banky sešel výkonný výbor Českého olympijského výboru. Ten pochopitelně řešil i problémový charterový let do Tokia, při kterém se nakazilo šest lidí. Výsledek? Podle výkonného výboru ČOV žádnou chybu neudělal, žádná pravidla neporušil. ČOV se bude snažit najít cestu, jak podpořit sportovce, kteří na koronavirus v Tokiu doplatili.

S více než dvouhodinovým zpožděním dorazili na tiskovou konferenci v sídle České národní banky.

Jiří Kejval – šéf Českého olympijského výboru.

Martin Doktor – šéf mise Tokio 2020.

Jiří Neumann – šéflékař mise Tokio 2020.

Ten důvod byl jediný – dlouhá debata o skončené olympiádě v Japonsku a hlavně o problémovém charterovém letu, při kterém se covidem-19 nakazilo šest lidí, z toho čtyři sportovci.

„Bylo to asi nejdelší jednání v historii výkonného výboru. Ale panovala velmi dobrá atmosféra, na většině kroků jsme se shodli,“ řekl pak Jiří Kejval.

Ta nejdůležitější zpráva pochopitelně zní: Výkonný výbor zhodnotil, že Český olympijský výbor v prevenci proti covidu pravidla před olympiádou v Tokiu neporušil.

„Vyžádali jsme si řadu analýz právního charakteru, které nám řekly, že z právního hlediska jsme nikde nepochybili. Procesy jsme měli dobře nastavené, k podvodům nedošlo,“ řekl Kejval v pondělí večer přítomným novinářům.

Žádnou osobní odpovědnost zástupců ČOV, kteří byli na palubě, tak výkonný výbor nevyvodil.

„Jakákoliv osobní odpovědnost je vyloučena z hlediska pracovně-právního vztahu, který s nimi máme uzavřený,“ řekl Kejval.

Sedm závěrů

Jen pro připomenutí. Nejprve hned na letišti v Tokiu měl pozitivní test lékař tenistů Vlastimil Voráček.

No a pak už to jelo.

Beachvolejbalista Ondřej Perušič, kouč českých beachvolejbalistek Markéty Nausch-Slukové a Barbory Herrmannové – Simon Nausch, po nich stolní tenista Pavel Širuček.

O dva dny později ještě zmiňovaná Sluková se silničním cyklistou Michalem Schlegelem. Celkem šest nakažených (čtyři sportovci, jeden trenér, jeden lékař) – to byl výsledek nyní už nechvalně proslulého charterového letu z Prahy do Tokia, který úplně přebil všechny další příběhy před začátkem her.

Perušič s Širučkem si nakonec svůj olympijský sen splnili, byť ne v optimálních podmínkách a formě. Sluková se Schlegelem se v Tokiu vůbec nepředstavili.

„Vím, že se dějí ve světě výrazně horší věci, ale popravdě, v našem sportovním mikrosvětě, v kterém jsme teď žily a žijeme, je pro mě strašně smutný, že jsme musely s Bárou ukončit naši cestu do Tokia a v Tokiu, které mělo být vrcholem, takovýmto způsobem,“ řekla česká volejbalistka, která kvůli Tokiu odložila i mateřství.

Vyjádření Miroslava Jansty, předsedy ČUS

"Oceňujeme, že ČOV se sportovci komunikuje a snaží se celou záležitost řešit. Chtěl bych upozornit na to, že v okamžiku, kdy Výkonný výbor ČOV na nominačním plénu odsouhlasí nominaci olympioniků, automaticky za ně ČOV přebírá na sebe veškerou odpovědnost a povinnosti. Žádná jiná smlouva tuto skutečnost nemůže zrušit - ČOV má tedy povinnost nakažené olympioniky odškodnit.“

Český olympijský výbor byl od té doby pod silným tlakem. Médií, vlády, sportovních svazů i dalších funkcionářů.

Nyní výkonný výbor ČOV podle všech dostupných informací zhodnotil, že ČOV nikterak nepochybil. Na tiskovou konferenci přišel se sedmi závěry ze zmiňovaného letu.

Jaké to jsou?

Třeba ten, že ČOV podle odborných zpráv postupoval dle požadovaných norem, v některých případech i nad jejich rámec. Dalším závěrem zasedání je, že Jiří Kejval pokračuje v jednání o možnostech podpory poškozených sportovců v jejich další kariéře.

„Je politováníhodná záležitost, že čtyři sportovci nemohli na olympiádě startovat. Mrzí nás to a výkonný výbor nás podpořil v komunikaci se sportovci. Pokusíme se najít formu, jak jim do budoucna pomoci,“ slíbil Kejval.

Legislativně totiž ČOV nemůže sportovcům vyplatit peníze, a tak se snaží najít cestu podpory u svých partnerů.

Pomáhat bude i Prymula

Podle šéflékaře MOV Richarda Budgetta ČOV v Japonsku vyhověl všem požadavkům a komplexně spolupracoval při řešení nákazy v týmu.

Přesto se doteď nepodařilo zjistit, kdo byl skutečně pacientem 0 zmiňovaného letu.

„Jediným stoprocentním důkazem by bylo provést genovou sekvenaci, kterou jsem nechával zadávat už v Tokiu,“ řekl šéflékař ČOV Jiří Neumann.

Její výsledky ale doteď nejsou známé, naopak indicie podle Neumanna ukazují, že pacientem 0 by nemusel být lékař Vlastimil Voráček.

Tak či tak, za půl roku v čínském Pekingu začínají zimní olympijské hry, při kterých se chce podobným nepříjemnostem ČOV za každou cenu vyhnout. I proto výkonný výbor pověřil Jiřího Neumanna ustanovením rady expertů, která připraví podmínky testování, přípravy a průběhu přesunu sportovců na hry.

„Navrhnul jsem sestavení komise odborníků. Jsou v ní profesor Roman Prymula, profesor Jiří Beran, lékař Libor Vítek. Souhlasili, že i nadále budou aktivně vypomáhat s organizováním před olympiádou v Pekingu,“ řekl Neumann.

„Chceme prostě do budoucna nastavit takový systém, který bude ještě bezpečnější. I když na rovinu, ten náš systém byl ještě daleko přísnější než pak v Tokiu. Měli jsme přísnější testy, dělali jsme je blíž k odletům. I před Pekingem uděláme maximum, je to úkol číslo 1,“ řekl Martin Doktor.

Výkonný výbor zároveň vyzval možné a dosud neočkované účastníky zimních her, aby zvážili očkování a podstoupili jej jako preventivní krok v dostatečném předstihu před zahájením her v Pekingu.

Zároveň však respektuje etickou stránku, která nedovoluje očkování nařídit.

Neočkovaní sportovci nicméně podle posledních informací budou muset před začátkem her absolvovat třítýdenní karanténu, což se s následným vrcholovým výkonem příliš sloučit nedá.

Autor: Matěj Tomíček