Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

ČSTV na valné hromadě odvolalo vedení

Sport

  17:02
NYMBURK - Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) schválil na dnešní valné hromadě v Nymburce očekávanou novelu stanov. Delegáti přijali zjednodušení hlasování, na jehož základě už bude 28. ledna zvoleno nové vedení organizace. Dosavadní výkonný výbor v čele s předsedou Pavlem Kořanem na závěr šestihodinového jednání odvolali a pověřili přípravou lednové valné hromady.

Pavel Kořan. foto: ČTK

Nové stanovy zachovávají dvoukomorový systém ČSTV, tedy komoru svazů a komoru sportovních klubů a tělovýchovných jednot, přičemž obě komory budou mít na základě koeficientu paritní poměr hlasů a nebude docházet k patovému stavu.

"Je to důležitý krok ke sblížení obou komor, který bude pokračovat," řekl o nových stanovách novinářům šéf basketbalové federace Miroslav Jansta. "Ukázalo to, že oba sbory jsou schopny spolu komunikovat a sport je jeden," souhlasil Kořan.

Podobně jako na dubnové valné hromadě neprošel návrh na změnu názvu z ČSTV na Asociaci sportu ČR. "Název nemůže za to, co udělal výkonný výbor, takže jsme odvolali výkonný výbor. Název budeme řešit následně, až budeme vědět, kam bude ČSTV směřovat, jakou organizací budeme," řekl Jansta. "Nový výkonný výbor pak slavně oznámí, že reorganizaci ČSTV dotáhl, a změní i název," řekl Kořan.

Bod odvolání výkonného výboru byl na programu valné hromady, ale původně k němu komora sportovních svazů nechtěla přistoupit, Po jasném schválení stanov a vzhledem k situaci v jednacím sále se k tomu ale po krátké poradě rozhodla. "Komora regionů byla tak zradikalizovaná, že jsme přikročili k odvolání," konstatoval Jansta.

Vedení bylo odvoláno rychle

Kořana a výkonný výbor pak valná hromada odvolala nečekaně jasně v obou komorách. "Neberu to jako prohru, už dříve jsem prohlašoval, že jsem nikdy nelpěl na žádné funkci, a chápu tuhle atmosféru. Pouze mi malinko vadí nedodržení dohod. Sport si pravidla stanovuje před zápasem a podle nich má proběhnout. A teď to podle představitelů iniciativy Sport 2011 neproběhlo," stěžoval si Kořan.

Odvolání podle něj v původní dohodě nebylo. "Byl stanoven termín volební valné hromady, tak bylo jednoduché nechat to doběhnout a nemuselo se dělat tohle gesto," řekl. Až do zvolení nového vedení ČSTV se nebude jednat o majetku organizace.

Nejednalo se tedy o navrhovaném prodeji ztrátových hotelů Coubertin v Praze a Olympia na Zadově nebo o sportovním středisku v Brandýse nad Labem. K majetku ČSTV patří ještě sportovní středisko v Nymburku, plavecký areál v Praze-Podolí nebo lyžařská střediska v Peci pod Sněžkou, Harrachově a Špindlerově Mlýně.

"ČSTV neumí svůj majetek spravovat. Bude se řešit jeho další zhodnocení, a to nejlépe zpeněžením. U toho už chtějí být někteří další funkcionáři," tvrdil Kořan, ale Jansta mu oponoval. "Naším zájmem není prodávat střediska, ale udělat pořádnou inventuru. Chceme hledat, co se dá udržet, protože prodat umí kdekdo. Ale když prodat, tak za jakou cenu, a když udržet, tak za jakou cenu," řekl Jansta.

Autor: