Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ctím demokracii s užšími mantinely, říká Novák

Sport

  11:00
PRAHA - Pečuje o momentálně nejvzácnější ikonu českého sportu. Trenér Petr Novák po krátké jarní přestávce již znovu ordinuje nejlepší světové rychlobruslařce Martině Sáblíkové tréninkové dávky a zároveň odmítá srovnání se systémem rodiny Záhrobských, které by se možná i mohlo nabízet.

Martina Sáblíková a trenér Petr Novák foto: ČTK

Jistě víte, že Záhrobští plní svým smutným příběhem stránky médií. Vy jste se Sáblíkovou ale také takřka neustále pohromadě. Nebojíte se, že by vaše vztahy mohly dopadnout podobně?
Já mám přípravu nastavenou úplně jinak. Pan Záhrobský se staral o dceru a syna, já mám ale celý tým. Vyjíždíme i v deseti lidech, takže srovnání se Záhrobskými je jako nebe a dudy. Navíc nevím, jak oni trénovali, co dělali, kde je skutečně pravda. Jdu si svojí cestou, a jelikož příběh Záhrobských neznám, nemůžu ho a ani nechci komentovat.

Dobře, prozraďte alespoň, jaký přístup ke svým ovečkám preferujete. Laskavý, anebo tvrdý jako třeba právě Záhrobský?
Všichni musejí dodržovat pravidla, která určuji já. Netrénuju je proto, abych si léčil svoje ego, ale aby měli dobré výsledky. A když pak stojí na stupních vítězů a já na ně zpovzdálí koukám, tak prožívám pokaždé hrozně příjemné pocity. Ctím demokracii, ale zároveň vím, že čím má užší mantinely, tím je větší šance na dobré výsledky.

Povídal jste, že jste se právě vrátil domů do Velkého Oseka. Jak dlouho tam asi tak vy i Sáblíková ještě vydržíte žít?
Neuvažujeme, že bychom se někam stěhovali.

Jistě je vám jasné, že se ptám kvůli rychlobruslařské hale, o jejíž stavbě se právě ve Velkém Oseku již dlouho uvažuje.
Prý je stavba haly stále ještě ve hře. I já věřím, že ji tady někdo nakonec skutečně postaví. Existuje i varianta, že by tu vznikla otevřená dráha. Jenže ta by nebyla rychlá, jak potřebujeme. Takže by sloužila spíše jen veřejnosti a dětem.

Neexistuje možnost, že by halu někdo postavil jinde?
Nějaká místa, kde by mohla vyrůst, existují, ale nechci se o nich teď bavit. Příběh Velkého Oseka by se totiž mohl opakovat.

Trenér Petr Novák

Co vlastně dělají rychlobruslaři v polovině dubna?

Převážná část se snaží složit ve škole co možná nejvíce zkoušek. A všichni, s výjimkou Káji Erbanové, začali v Novém Městě na Moravě trénovat. Kája chyběla, protože je z Vrchlabí a těžko by na zkoušky dojížděla. Ostatní se začali seznamovat s tím, jak po čase chutná, když se musí trénovat víckrát za den.

Jak jim tedy návrat k tvrdé dřině chutná?
Zdá se mi, že jim trénink docela chyběl. Aspoň mi to tedy tak připadalo. Asi už bez sportu nemohou být... Já ale s jejich přístupem nikdy nemám problémy. Naopak jim teď kladu na duši, že nesmí nic přehánět. V dubnu není příprava o intenzitě, ale o tom, uvést tělo do chodu před letní hlavní přípravou. Jako když zahříváme motor.

Nedávno jste byli se Sáblíkovou pasováni na rytíře vína. Jaké požitky vám z toho plynou?
Tohle nebylo, jako když přijedete k Bolku Polívkovi a on vám dá cosi podobného. Tenhle titul má mezinárodní licenci a jeho přidělení se musí schvalovat. Já mám rád bílé i červené víno, ale musí být kvalitní. Martina nepije, ale někdy si sklenku taky dá nebo třeba při večeři pivo. A když nás čeká volný den, tak si všichni dáme i flaštičku. Takže vidíte, že ten Novák až takový kruťas není, jak se někdy říká...

Už máte jasno, zda Sáblíkovou pustíte s bicyklem na letní olympiádu do Londýna?
Nejprve se musí kvalifikovat z mistrovství republiky a pak z mistrovství světa. Kdyby se jí to podařilo, tak se na Londýn začneme speciálně připravovat. Rychlobruslení ale pro nás dál zůstává jasně sportem číslo jedna.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč